Andrej Babiš si kupuje seniory

Andrej Babiš si kupuje seniory Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Andrej Babiš si kupuje seniory
Andrej Babiš si kupuje seniory
3
Fotogalerie

Musíme si důchodce předcházet, tvrdí Babiš. Pošle jim respirátory, remdesivir a krmení pro holuby

Po úspěchu s rouškovným, kdy vláda poskytne seniorům jednorázový příspěvek ve výši 5000 korun, přišel premiér Andrej Babiš s dalším nápadem, jak potěšit české důchodce.

„Senioři jsou v naší společnosti poměrně trestuhodně opomíjeni, přitom to jsou plnohodnotní občané s volebním právem. Jelikož minulé vlády, tedy konkrétně ty předminulé, nebyly schopné přinést nějakou zásadní důchodovou reformu, musíme se tak o seniory starat jednorázově my,“ řekl Babiš v úvodu svého prohlášení.

„Mnozí škarohlídi tvrdí, že si pouze před volbami kupujeme důchodce, ale to není pravda. My jim jen dáváme možnost tu důstojně žít s námi. To, že budou volit zrovna moje hnutí, je jejich svobodné rozhodnutí. Pokud předloží od lékaře písemné potvrzení, že je větší než šedesátiprocentní šance, že se dožijí voleb, peníze jim pošleme. Vím, že jednorázový příspěvek jejich dlouhodobou situaci nijak nevyřeší, ale určitě si polepší,“ dodal premiér.

„Jelikož mělo rouškovné u seniorů veliký ohlas a důchodci nás chválili, pokračujeme v milodarech. Teď nově jsme na vládě schválili, že důchodcům pošleme i respirátory a rovněž remdesivir, aby si jej důchodci mohli doma sami aplikovat. Vlastně v době, kdy tady mluvím, jsou již balíky s respirátory a remdesivirem rozváženy napříč celou republikou,“ usmíval se Andrej Babiš na tiskové konferenci a z nějakého důvodu u toho hladil štěňátko.

„Znovu říkám, že to není žádné uplácení voličů ani si tady nedělám PR. Já jsem empatický člověk a osudy seniorů mi leží na srdci, kudy chodím,“ doplnil, načež začal druhou rukou hladit seniora, který mu byl přistaven k řečnickému pultíku.

„Rouškovným jsme seniorům zajistili před Vánoci peníze na kadeřníky. Respirátory a remdesivirem zase podpoříme to, že se těch Vánoc dožijí, a jako bonus dodáme důchodcům krmení pro holuby, abychom je podpořili v jejich oblíbené aktivitě, tedy krmení holubů v parku,“ zatleskal si z ničeho nic Andrej Babiš, a potvrdil tak svůj velmi omezený přehled ve volnočasových aktivitách dnešních seniorů.

„Respirátor ani remdesivir mi zatím nedošly, ale zase mi pošťák přinesl dva desetikilové pytle rostlinných zbytků z Kosteleckých uzenin s nápisem – krmení pro holuby. Holuby jsem nikdy nekrmila, chodím totiž na pilates a do knihovny, takže na to nemám čas, ale zkusím z toho utrejchu aspoň vyrobit buchtu,“ přiznala důchodkyně Kateřina, která si cení hlavně toho gesta.

Zástupci firmy, která vyrábí a distribuuje remdesivir tvrdí, že Česká republika získala remdesivir jen v počtu několika set kusů dávek, a to výhradně na konkrétní účely, což rozesílání zbůhdarma důchodcům rozhodně není. Navíc v dohledné době neplánuje Českou republiku zásobit několika miliony dávek léků, což je množství, které by bylo potřeba k proměnění slibu Andreje Babiše směrem k seniorům.

„Téměř všechny léky odkoupily USA. Trump se v nich koupe ve vaně v Bílém domě,“ zní z úst představitelů firmy, která vyvinula remdesivir.

Ačkoliv Andrej Babiš prohlásil, že pokud firma nedodá remdesivir, zakleknou na ni jeho lidé, zřejmě ani to stačit nebude.

Naštěstí Babišův přítel Miloš Zeman začal vehementně vyjednávat se svými ruskými přáteli, a pokud to dopadne dobře, místo remdesiviru dostanou důchodci ruskou vakcínu. To raději ale až po volbách.

 

Divoký kačer je fake news o skutečných událostech, které se sice nestaly, ale mohly by, jakkoliv znějí neuvěřitelně. Pravdou ale zůstává, že vláda rozhazuje peníze, kde se dá.

Audioknihy Dominika Landsmana si můžete poslechnout v našem Ikiosku >>>