MFD a LN jako vládní tituly

MFD a LN jako vládní tituly Zdroj: Oldřich Tichý

Dáme všechno všem! hlásá Babišova vláda dva měsíce před volbami v Babišových denících

Důchodci si polepší o šesti tisíc ročně. Zaměstnanci o tisíce měsíčně. Miliardy dáme na odměny pro zdravotníky, zvýšíme platy učitelům, přidáme miliardy do sportu… Že budeme mít i bez toho ve státním rozpočtu za letošek sekeru 500 miliard a zatím nevíme, kde vzít na všechny ty sliby peníze? No a? Máme své noviny a v těch si můžeme psát, co chceme. Babišova propaganda šlape v předvolební kampani naplno.

Všichni ví, že deníky Mladá fronta Dnes i Lidové noviny ovládá premiér Andrej Babiš a jde fakticky o stranické tituly hnutí ANO. Pokud v jeden den, ani ne 60 dnů před krajskými a senátními volbami, vyjdou s titulními stranami, které vidíte na úvodní fotce tohoto článku, málokdo soudný bude věřit na náhodu. Těžko vymyslet poutavější předvolební letáky.

A stejně jako si Babišovy noviny nehrají na nezávislou žurnalistiku, nehraje si jejich majitel a lidé kolem něj před volbami na zodpovědného hospodáře. Důchodový systém je sice za první pololetí letošního roku v deficitu 13,85 miliardy korun, ale to premiérovi nebrání lákat voliče v důchodovém věku na příslib, že jim přidá měsíčně až pět set korun nad zákonnou valorizaci.

Ministryně financí Schillerová zase motivuje zaměstnance k volbě hnutí ANO slibem, že jim v peněženkách nechá měsíčně o několik stovek až tisícovek víc, protože zruší superhrubou mzdu. O pár dnů dřív slíbil premiér přidat příští rok miliardy na výstavbu a opravy sportovních hal a stadionů. Na jedenáct miliard korun se odhadují náklady na mimořádné odměny pro zdravotníky za nasazení během první vlny koronaviru, které slíbil ministr Adam Vojtěch (ANO). Ministr školství Robert Plaga (ANO) zase nedávno ujistil učitele, že se o zvýšení mezd příští rok bát nemusí…

Všichni dostanou všechno, stačí zvolit hnutí ANO. Nebo je snad někdo proti tomu, aby se zvýšily důchody, zrušila superhubá mzda, odměnili sestry a lékaři, lépe zaplatili učitelé, policisté, hasiči…? Je před volbami, žádná z opozičních stran nevystoupí a nebude se hlasitě bít za to, že když je země v krizi, je třeba se uskromnit, šetřit, s přidáváním počkat na lepší časy.

Navíc skoro všechny vládní sliby jsou více méně rozumné. Tedy byly by, kdyby… Kdyby nepřicházely teď, v době významného poklesu ekonomiky, a kdyby Babiš a spol. zároveň kromě líbivých předvolebních dárečků také rovnou říkali to nejdůležitější – kde na ně vezmou.

Schillerová rovnou přiznává, že neví, že „o tom musíme jednat“ a že musí počkat, až bude jasnější výhled na příští rok. Bez toho je ovšem titulek „Přilepšíme lidem, budou víc utrácet“ právě jen předvolební vějičkou bez reálného obsahu a věrohodnosti.

O nic věrohodnější není ani Babiš, když má říct, kde vzít na navýšení důchodů. „Rozpočet musí obsahovat významné úspory v provozu ministerstev, úřadů a dalších institucí státu. Potřeba je také minimalizovat externí služby a podobně,“ evidentně vaří z vody. Hnutí ANO vládne na ministerstvu financí už šestý rok a Babiš je premiérem třetí rok. Pokud za tu dobu nedokázal vydolovat „významné úspory v provozu ministerstev, úřadů a dalších institucí státu“ a „minimalizovat externí služby a podobně“, proč by se mu to mělo povést teď? Doteď se nesnažil a nechal nejprve jako strážce státní kasy a později jako premiér erár plýtvat? Vzpomínáte na bajky o tom, jak na ministerstvu financí chodil osobně zhasínat a dohlížel na šetření papíru v kopírkách? Lhal tehdy? Nebo slibuje nemožné teď?

To ovšem nejsou detaily, jimiž by se stranické noviny ANO zabývaly. A už vůbec si podobnými pochybnostmi nenechají kazit titulky, které vyznívají zcela jednoznačně a nenechávají čtenáře/voliče na pochybách, že to tak prostě bude. ANO, bude líp!

Úplně nejhorší ovšem je, že to vše může být skutečně brzy realitou, i když se státu nikde ušetřit nepodaří a ani jinak ministři reálné peníze nevyčarují. Aby mohl splnit předvolební lákadla a dát lidem alespoň některé slíbené dárky, premiér klidně zasekne státní sekeru ještě hlouběji. Jen za letošek je plánovaný deficit rozpočtu půl biliónu, přestože původně měl by dvanáctkrát menší. To koronavirus, mohou tvrdit politici. Tak proč ho nevyužít a neudělat si na jeho účet hezkou volební kampaň. Splácet to už přece bude někdo jiný někdy jindy.