Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Blesk:TONDA TRAN

Vláda blouzní. Většina lidí nad 60 let nepotřebuje jejich 5 roušek. Pošlete je jinam

Na začátku koronavirové pandemie premiér Babiš sliboval, že pošle lidem potřebné roušky. Vykašlal se na to a národ se zařídil podle sebe – buď si roušky sám ušil nebo je postupně nakoupil. Ve středu večer pak přišel kabinet (po půl roce!) s další absurdní nabídkou. Že prý pošle všem občanům nad 60 let jeden respirátor a 5 roušek. Je to nesmysl, většina lidí roušky dávno má. Na rozdíl od vlády se totiž chovají zodpovědně.

Plošné zasílání roušek všem lidem nad 60 let je hloupost. Je to jen další nesmyslný marketingový tah. Že se tak děje několik týdnů před krajskými a senátními volbami není náhoda. Jenže většina těchto zdravotních pomůcek má zamířit někam úplně jinam.

Šedesát let mi bylo v dubnu a měl bych proto dostat od státu zásilku roušek i já. Jenže vůbec žádné nepotřebuji. Babišovsko-hamáčkovský dárek mi je naprosto k ničemu. A takových lidí bude většina. Manželka první roušky (pod dojmem znepokojivých zpráv z Asie) objednala již 31. ledna. To vláda ještě bláhově tvrdila, že nic se neděje a nic není potřeba dělat. Zhruba od února roušky pravidelně v domácích zásobách doplňujeme – zdravotnické i ty ušité. Odhaduji, že máme slušnou zásobu na pravidelnou potřebnou výměnu do konce letošního roku.

Vím, že určitě existují starší lidé, kteří vládní rouškodárek uvítají a někteří je i potřebují. Kolik jich ale je? Dovolím si tvrdit, že menšina. Smysl mělo posílat roušky v březnu či dubnu, ne dnes. Lidi nejsou hlupáci, aby čekali, až vláda něco pošle, zásobili se sami. Navíc mnoho našich občanů starších 60 let ještě pracuje, nepotřebují z finančních či sociálních důvodů nějakých pět roušek.

Miliony roušek by tak našly daleko lepší uplatnění ve školách (do zásoby, když dítko zapomene), v obchodech (pro prodavačky, které jsou pořád v první linii), pro řidiče v dopravních prostředcích, či pro personál a klienty v domovech seniorů. Jenže to by musel někdo ve vládě přemýšlet, a ne pořád politikařit. Od české vlády to ale nečekejme, není toho schopna.