Video placeholde
Letošní ročník Colours of Ostrava je plný hvězd a bohatého doprovodného programu
Letošní ročník Colours of Ostrava je plný hvězd a bohatého doprovodného programu
Letošní ročník Colours of Ostrava je plný hvězd a bohatého doprovodného programu
Letošní ročník Colours of Ostrava je plný hvězd a bohatého doprovodného programu
Letošní ročník Colours of Ostrava je plný hvězd a bohatého doprovodného programu
20
Fotogalerie

Jak vznikla dnešní podoba Dolních Vítkovic? Na besedě Reflexu vzpomínali Josef Pleskot a Jan Světlík

Do posledního místa zaplněná obě patra diskusního fóra Reflexu přivítala potleskem architekta Josefa Pleskota, který se zásadním způsobem podílel na dnešní podobě Dolních Vítkovic. Jeho přínos rozvoji Ostravy ostatně ocenil i primátor města Čestnou cenou města Ostravy, kterou architektovi loni udělil. Svou lásku a vztah k Ostravě ostatně několikrát během hodiny a půl architekt potvrdil. „Ostrava má svůj charakter, genius loci,“ říká.

Josef Pleskot vzpomínal, jak přijel do Vítkovic na pozvání majitele Jana Světlíka přibližně před patnácti lety. „Pršelo, byla zima a celé místo působilo depresivně,“ vzpomínal. „Nic mě nenapadlo. Ale když jsem přijel za dva roky, bylo vše jinak, do čtrnácti dnů jsem vytvořil první návrh na rekonstrukci plynojemu, dnes multifunkční haly Gong, jedné z dominant Dolních Vítkovic. „Jan Světlík si na našem setkání asi po půl hodině sroloval moje plány a strčil si je do kapsy. Myslel jsem, že je to konec, ale naopak, to znamenalo, že jsme se dohodli,“ smál se Josef Pleskot.

V současné době se Pleskot zabývá propojením Vítkovic s centrem Ostravy. Už letos na podzim by obě místa měla spojit nová lávka pro pěší a cyklisty, ale aby to vše dávalo smysl, musí Vítkovice s Ostravou propojit celá nová čtvrť, ve které se bude žít, bydlet, pracovat, podnikat. Existují už plány na vybudování celé nové obytné čtvrti, ale s jejím dokončením se počítá až po roce 2030. Na otázku, jestli „nevytlačí“ nové obytné domy stávající festival Colours of Ostrava, odpověděl Josef Pleskot, že ano, ale že jde opravdu o běh na dlouhou trať.

Na otázku, co říká plánu na postavení více než dvou set metrového mrakodrapu v centru Ostravy, odpověděl Josef Pleskot, že možná mnohé lidi naštve, ale Ostravě by taková stavba rozhodně neublížila, naopak. „Její stavbu podporuji,“ řekl. Doplněk moderátora, že Ostrava by si zasloužila dvakrát vyšší budovu, než Praha a Brno, byl odměněn potleskem.

Josef Pleskot rovněž kladně hodnotí architekturu socialistického realismu, která se promítla do výstavby nové Poruby počátkem padesátých let. „Na ní se podíleli nejlepší architekti své doby a je to vidět.“ Dokonce zavzpomínal, že před listopadem 1989, kdy se za architekturou nemohlo cestovat do zahraničí, organizoval se studenty výpravy za pozoruhodnými českými stavbami, a Poruba byla jedním z míst, které tehdy nemohlo chybět.

Na samotný závěr besedy dorazil neplánovaně také majitel Vítkovic Jan Světlík, který se omlouval, že přichází tak pozdě: „Chtěl jsem přijít dříve, ale zabloudil jsem,“ rozesmál publikum. Roli Josefa Pleskota na dnešní podobě Dolních Vítkovic zhodnotil stručně: „Josef Pleskot je génius.“

Než jej najal, vystřídalo se u něj několik předních českých architektů, například Eva Jiřičná, ale s jejich představami a návrhy nebyl Jan Světlík spokojen.

„Samozřejmě jsme se několikrát pohádali,“ vzpomínal Jan Světlík. „Ale kromě jiného si na něm vážím toho, že je schopen samostatné práce, na kterou se můžete stoprocentně spolehnout. Jiné architekty musím hlídat a permanentně kontrolovat, Josefa Pleskota ne,“ vysvětluje Jan Světlík.

Na otázku, jaké jsou jeho další plány, se Jan Světlík vizionářsky pustil do svého nového projektu, na jehož konci by mělo být kompletní „vodíkové město“, nezávislé na tradičních zdrojích energie. Na otázku, kdy se ho dočkáme, odpověděl, že určitě až po roce 2030.