Video placeholde

Jiří Havelka: Moje skeptické pocity nad budoucností planety začínají převažovat. Dávám tomu pět let

Nezávislý generační soubor Divadlo Vosto5 hostoval na festivalu Colours of Ostrava poprvé v roce 2008 a od té doby už nikdy nevynechal; letos, kdy přijel potřinácté, představil na plné Europe Stage znovu svůj proslulý improvizovaný Stand´Artní kabaret. Na Reflex Stage si zdaleka nejen o Vostopětce přišel popovídat JIŘÍ HAVELKA, divadelní a filmový režisér, dramatik, herec a dle úplně narvané stage i herecký idol: což je ale označení, které se mu moc nepozdává.

Jiří Havelka hrál včera v nadšeně přijatém Stand´artním kabaretu několik různých rolí: skřítka jeskyňáře, celníka, jednoho z Romanů… Prozradil, že každé představení musí být úplně jiné, ani jeden vtip se nesmí opakovat, jinak stejně nefunguje…

Na Colours of Ostrava jezdí Vostopětka, která loni oslavila čtvrt století existence, podle Havelky hlavně kvůli akreditacím, proto si každý člen nechává na Colours v půlce července volné místo v diáři. V minulých letech tu kromě Stand´artního kabaretu představili třeba Karavan Evropa nebo v Gongu vynikající inscenaci Pérák.

Jiří Havelka mluvil i o svých nových projektech: chystá třetí celovečerní film s pracovním názvem Zahradník, hraje jednu z hlavních rolí v nové kriminální #MeToo minisérii Jana Hřebejka Pozadí událostí (od září k vidění v České televizi), ke konci českého předsednictví EU chystá novou původní operu Vesnice o typické české zabíjačce - z vepříka se nakonec udělají masové koule, čímž se předsednictví EU oficiálně předá Švédsku.

Havelkovým oblíbeným a vědecky podloženým tématem je blížící se konec světa, proto v žertu publiku Reflex Stage sdělil, že to nevidí víc než na 5 let. Bude si muset pospíšit, aby tu práci do té doby stihl.