Když Kurt Cobain zemřel, nebyly jeho dceři Frances ještě ani dva roky. Se svou matkou pak měla komplikovaný vztah.

Když Kurt Cobain zemřel, nebyly jeho dceři Frances ještě ani dva roky. Se svou matkou pak měla komplikovaný vztah. Zdroj: foto Profimedia.cz

Za roli ve filmu Miloše Formana Lid versus Larry Flynt byla Courtney nominována na Zlatý glóbus
V dubnu 1994 se kluk z Nirvany, kterého si Courtney vymodlila, uhnala a porodila mu dceru, zastřelil.
Courtney Love a její osudový muž Kurt Cobain
„Když o mně přestali  zpívat, došly jim hity.“
4
Fotogalerie

Courtney Love: Fatální žena mužů s fatálními osudy

Začínala jako striptérka, dnes je z ní vážená dáma amerického šoubyznysu. Courtney Love – manželka zpěváka Kurta Cobaina, milenka Billyho Corgana ze Smashing Pumpkins i herce Steva Coogana. Žena teatrálních výstupů a života divokého jako rodeo.

Agresívním tahem na branku si dokázala znepřátelit celou hudební scénu, ale taky ulovit nejslavnějšího zpěváka začátku devadesátých let. Vedle toho má za sebou Courtney Love pozoruhodnou kariéru zpěvačky a filmové herečky. Inspirovala ostatní hudebníky; vznikly o ní všeříkající písně, jako je Professional Widow od Tori Amos anebo I’ll Stick Around od Foo Fighters. Inspirovala také módní návrháře a stylisty. Dnes je z Courtney Love respektovaná osobnost, která hraje v televizních seriálech a zanedlouho se objeví ve filmové adaptaci románu Dlouhá cesta domů od Jamese Franka. Navíc to vypadá, že dá znovu dohromady svou slavnou kapelu Hole.

Byla jsem bezpohlavní

Říkala o sobě, že pochází ze San Franciska, kde se měla narodit v roce 1966. Bylo to však už o dva roky dřív. Otec jezdil jako manažer s Grateful Dead a malé Courtney údajně dával LSD. V pěti letech se rodiče rozvedli. Děvče žilo s matkou, která se brzy provdala. Za tři roky se rozvedla a znovu vdala a rodina se stěhovala na Nový Zéland, Courtney chodila na školu také v Austrálii. Po návratu do Států se o ni staral adoptivní otec. Kašlala na autority a táhlo ji to k punku. V Portlandu ukradla tričko s kapelou Kiss, za což šla do vězení pro mladistvé. V osmnácti získala peníze ze svěřeneckého fondu svých rodičů a rozhodla se věnovat umění. A taky striptýzu. „Nechtěla jsem prodávat drogy ani krást auta. Nechtěla jsem být prostitutka,“ vzpomínala pro Vanity Fair na dobu, kdy se překřtila na Courtney Love.

Díky přátelům se dostala k natáčení životopisného punkového dramatu Sid and Nancy (1986) a také k jeho režisérovi Alexi Coxovi. Napsal pro ni westernově laděný film o lupičích a kovbojích Přímo do pekla (1987), ale ona sama odmítá, že by se stali skutečnými milenci: „Byla jsem bezpohlavní. Říká se, že jsme spolu byli, protože jak jinak vysvětlit, že se o mě zajímá? S nikým jsem tehdy nespala. Byla jsem tlustá – a to pak těžko něco můžeš!“ Filmová kariéra každopádně tehdy ještě naplno nevyšla a Courtney se vrátila do Portlandu, kde začala zpívat v nejrůznějších kapelách, a to včetně například Faith No More.

Courtney a Kurt

Koncem osmdesátých let poznala svého osudového muže: Kurta Cobaina. „Bylo to v Satyriconu v Portlandu. Občas si vymýšlím a uvádím kapely, které ten večer hrály, ale ve skutečnosti si je nepamatuju,“ vzpomínala později pro Vanity Fair. „Kurt byl hezký a zábavný. Něčím jsem ho popíchla. Měl

v kapele kluka, co se jmenoval Jason. Měl účes ve stylu Soundgarden a vypadal, jako by byl ze Seattlu – žádný Aberdeen. Lidi v tom nevidí rozdíl, pořád si myslí, že jsme s Kurtem ze Seattlu, ale ani jeden z nás se tam nenarodil. No, takže Kurt měl Jasona ze Seattlu a po koncertě jsem mu řekla: ,Hele ty ho tam máš jenom proto, že vypadá jako ze Soundgarden?‘ Srazil mě na zem. Už tehdy mě ale přitahoval. Když jsem dala dohromady kapelu, začala jsem po něm pálit!“

Chodit spolu začali až o něco později. Vzali se v roce 1992. Courney už v té době s Kurtem čekala dceru. Oba jeli v heroinu. Ona s ním měla zkušenosti od osmnácti, on zatím spíš chlastal: „Chtěl být alkoholik, ale nesedlo mu to,“ sdělovala Courtney v roce 1992. O energiích ve vztahu vypovídá scéna z reportáže Vanity Fair: Kurt dotelefonoval se svým bubeníkem Davem Grohlem. „Dave je naštvaný,“ říká. „A co chceš dělat,“ odpovídá Courtney. „Proč nezaložíš novou kapelu bez Chrise (baskytarista Nirvany Krist Novoselic; pozn. red.)?“ Kurt se zamyslí: „Chci ale Davea. Je to nejlepší bubeník, co znám.“ Po pár minutách Courtney navrhne, aby skočili pro cigarety. „Budou mě prudit?“ ptá se Kurt, protože si uvědomuje, že ho všude znají a že pozornost lidí ho vysává. „Zvykni si na to,“ odpovídá Courtney a vzápětí mu vyčte, že spolu nikdy nedělají nic zábavného.

Courtney neleželi v žaludku jen Kurtovi spoluhráči z Nirvany. Na začátku devadesátých let byla na křížové výpravě proti všem. Bývalé kamarádky jí chtěly ukrást Kurta. Stěžovala si, že jí ostatní kradou texty anebo názvy desky. Něco z tohoto pocitu křivdy jí ostatně zůstalo dodnes, i když se snaží přelakovat to vtipem: Když nedávno Lana Del Rey na koncertě zpívala Heart-Shaped Box od Nirvany, netrvalo dlouho a Courtney tweetovala: „Je ti jasný, že je to o mý vagíně, že jo? Takže příště, až to budeš zpívat, mysli na mou vagínu, ano?“ Lana vtip pochopila a pozvala Courtney, aby předskakovala na jejích koncertech.

Jiskra nezvladatelnosti

Ještě před Cobainem Courtney Love ovlivnila řadu muzikantů v roce 1989 se nakrátko provdala za Jamese Morelanda, zpěváka kapely The Leaving Trains. Dokonce s ním otěhotněla, ale dítě si musela nechat vzít – mohlo za to množství drog a prášků, které v té době konzumovala. James si později nebral servítky: „Určitě má v sobě něco ďábelského. Jednou se pokoušela zapálit postel, v níž jsem spal.“ V tomtéž roce pak Love chodila s Erikem Erlandsonem, s nímž založila výše zmíněné Hole. Chvilku žila také s Billym Corganem z kapely The Smashing Pumpkins. Proč se rozešli? Billy jí nezaplatil letenku z festivalu v dánském Roskilde. „Hráli tam Pumpkins i Nirvana. Měla jsem na Kurtovi zásek, byl krásnej a záhadnej. Já tehdy chodila a spala s Billym, ale ztratil mě, když mi nezaplatil lístek domů a já pak odjela na trajektu s klukama z Nirvany.“ Billy měl na Courtney taky zásek, ale delší. „Většina desky Siamese Dream je o mně,“ zmínila se Love na rádiu BBC 6 před dvěma lety o průlomové desce The Smashing Pumpkins z roku 1993. „Když pak přestal psát o mně, došly mu hity.“

V dubnu 1994 se kluk z Nirvany, kterého si Courtney vymodlila, uhnala a porodila mu dceru, zastřelil. „Už jenom ta svatba vytvořila mytologii, kterou jsem nechtěla, protože jsem měla vlastní pětiletý plán, jak uspěju v hudebním průmyslu,“ svěřovala se nedávno Brettu Morgenovi, režisérovi dokumentárního snímku Kurt Cobain: Montage of Heck. „Tím, že jsem si vzala Kurta, to vzalo zasvé. Najednou jsem nic nemohla kontrolovat a všichni mě viděli v určitém světle, které jsem nedokázala změnit.“ S Cobainovou smrtí se vyrovnávala těžko. „Pořád jsem z toho trochu rozhozená,“ svěřuje se Courtney ve filmu. „Pamatovala jsem si sex. Pamatovala jsem si, jak moc jsem ho milovala, a vzpomněla si taky na pár dalších lidí, které jsem milovala. Měla jsem si je vzít? Nejspíš ne. Nikdo nebyl tak zábavný. Nikdo tak nechápal mé vtipy.“

V období po Kurtově smrti zažívala přitom Love šťastné tvůrčí období. Během turné s Hole žila s chvíli Trentem Reznorem z příbuzné kapely Nine Inch Nails, později se objevila ve filmech Basquiat (1996), a především v Lid versus Larry Flynt (1996). Miloš Forman jí svěřil roli Flyntovy ženy Althey. Během natáčení se Courtney zamilovala do hereckého partnera Edwarda Nortona, jenž později zprostředkovával komunikaci mezi ní a její dcerou Frances, která se nějakou dobu odmítala s matkou bavit.

Na začátku nultých let pak Love krátce randila s Britem Stevem Cooganem, jenž se v Americe snažil prorazit coby komediální herec. V novinách se tehdy objevila její nadšená oznámení, že čekají dítě… i jeho chladná odmítnutí. „Bylo to jenom pár šukaček. Nevěděla jsem ani, že hrál Alana Partridge,“ zmínila zpěvačka pro The Telegraph roli zmateného hlasatele, díky níž se Coogan v Británii proslavil. Ona sama ho znala jako Tonyho Wilsona z komediálního snímku o manchesterské punkové scéně 24 Hour Party People.

Dnes už podobné eskapády Courtney Love nezažívá. I když… Na dubnovém festivalu Coachella vzbudila pozdvižení tím, že na mejdanu po koncertě Guns N’ Roses pila, jako kdyby byla raná devadesátá léta. To znamená hodně. Víc, než Axl Rose a jeho parta dokázali zvládnout. Tak ji radši vyprovodili ven.

Courtney Love zkrátka může dělat reklamy pro nejváženější módní domy, onu jiskru nezvladatelnosti v sobě ale má pořád.