Video placeholde

Skupina Insania si v singlu Placatej svět střílí z absolventů vysoké školy života. Podívejte se na klip v premiéře

Popírání evoluce i kulatosti Země, konspiračním teoriím o přistání na Měsíci nebo atentátu na JFK a dalším projevům slabého ducha se vysmívá brněnská kapela Insania v písni Placatej svět. K singlu z alba Grrrotesky vznikl vtipný videoklip, který má exkluzivní premiéru na reflex.cz.

Skupina si komický potenciál písně Placatej svět dobře uvědomovala a s jasnou představou o klipu oslovila režiséra a kameramana Cyberolase, jehož trikový filmařský rukopis odkazující například na klasika kinematografie Georgese Mélièse se jevil pro kombinaci se sarkastickým textem jako ideální. Cyberolas se spolu se členy Insanie podílel i na scénáři videa, které si dále dělá legraci třeba ze „zaručených informací“ o Hitlerovi v Argentině, mimozemšťanech na pitevním stole nebo iluminátech úplně všude.

„K písničce Placatej svět nás inspirovali stoupenci teorií o placaté Zemi a kreacionismu, které v 21. století slaví svůj grrroteskně triumfální návrat, a další zábavné konspirační teorie,“ říká Insania. „Hodně zásadní munice jsme taky posbírali ze slavného projevu tiskového mluvčího exprezidenta Klause pana Hájka 'Já nepocházím z opice'. A s napětím jsme v médiích hltali články o neohrožených hrdinech, co se z Evropy vydali na kocábce hledat konec světa, aby dokázali, že Země je placatá. Děkujeme! Vaše oběť nebude zapomenuta...“

Album Grrrotesky, ze kterého Placatej svět pochází, vyšlo 25. února 2022 na CD a od 1. května bude dostupné i na červeném a černém LP a také digitálně prostřednictvím vydavatelství Smile Music Records. Skupina Insania vznikla už v roce 1987 a během let se podle vlastních slov posunula od hardcore punku k elektro metalu a crossoveru. V roce 2008 Insania získala Cenu hudebních kritiků Anděl za album Rock’n’Freud. S deskou Zapal dům poraž strom... vyhrála o pět let později dva žánrové Anděly v kategoriích Hard&Heavy a Punk&Hardcore.