Tolstoj: Život je pes

Tolstoj: Život je pes Zdroj: John Atkinson/My Modern Met

Stephen King. Nic není tak, jak se zdá...
Genialita Shakespearových děl spočívá v tom, že všichni zemřou
Hamlet stručně
Jako zabít ptáčka od Harper Lee
Pýcha a předsudek Jane Austen
15
Fotogalerie

Ilustrátor vytváří vtipné zkratky klasických literárních děl, které vás zachrání ve společnosti

Ilustrátor a tvůrce komiksů John Atkinson vytvořil pozoruhodnou sérii literárních „spoilerů“ některých klasických, povětšinou britských děl. Na první pohled se jedná jen o povedený vtip, kdy umělec pomocí jedné věty devalvuje opěvované literární dílo. K nápadu ho ale přivedl reálný „společenský problém“, můžeme-li to tak nazvat: Až 60 % lidí předstírá, že četli knihu, kterou nikdy nedrželi v ruce.

Před několika lety se ilustrátorovi z uskupení Wrong Hands dostal do rukou zajímavý průzkum. „Ukázalo se, že zhruba 60 % lidí předstírá, že četli knihu, kterou nečetli, a okolo 40 % lidí finguje svou znalost klasických děl tím, že viděli film, jemuž byla kniha předlohou,“ popisuje Atkinson výsledky průzkumu. Znát zásadní literární díla se přece jen zdá být, zvláště v některých kruzích, záležitostí společenského statutu.

Tato skutečnost Atkinsona zaujala, a v jeho kreativní mysli se to spojilo a kulturou twitterového zkratkovitého informování. „Přišlo mi jako dobrý nápad, že bych každému nabídl shrnutí zásadních děl, které by posloužilo na večírcích a dalších podivných společenských událostech,“ vysvětluje umělec svou myšlenku. Zajímavé je, že podle serveru Book Riot je krom knih, které Atkinson „převyprávěl“. mezi knihami, o nichž lidé nejčastěji tvrdí, že je mají přečtené, také Bible.

Atkinsonovy ilustrace vyšly v roce 2018 souborně v knize Abridged Classics (s podtitulem Stručné shrnutí knih, které byste měli mít přečtené, ale pravděpodobně nemáte). Přehled některých ilustrací z této knihy naleznete v galerii. Atkinson tvoří také ilustrace, které vtipně přibližují styl nejslavnějších výtvarných umělců od Chagalla po Banksyho.