Video placeholde

Karel Gott a Borussia Dortmund. Věděli jste, že český zpěvák nazpíval hymnu soupeři Slávie?

Až večer vyběhnou v Praze na trávník fotbalová mužstva domácí Slávie a Borussie Dortmund, hodně přítomný tu bude i odkaz Karla Gotta. Zatímco pražský tým hodlá Mistra uctít minutou ticha i známými šlágry, ten německý jej má nesmazatelně zapsaného ve své historii. Karel Gott totiž nazpíval jejich hymnu v 90. letech. Jak se tohle spojení zrodilo?

Ačkoli se to může zdát na první pohled zvláštní, spojení Karla Gotta a Borusie Dortmund nebylo zas tak náhodné. Klubovými barvami jsou totiž černá a žlutá. A když si k tomu připočtete obrovskou popularitu seriálu Včelka Mája u našich západních sousedů, hned je tu jasná spojitost. Německý klub si opravdu v roce 1996 zvolil změněnou verzi písně Die Biene Maja (německá znělka seriálu) pod názvem Schwarzgelb – wie Biene Maja, kterou Karel Gott nazpíval s Norbertem Dicklem.

Samotný klub Borussia Dortmund věnoval Gottovi vzpomínku na svém Twitteru, kde sdílel jeho fotografii v týmové bundě, kterou měl tehdy na obalu alba s hymnou. I když už v Dortmundu zpívají během zápasu jiné písničky, na tuhle si teď určitě fandové vzpomenou a zazní třeba i při nějakém zápasu v Bundeslize.

 

Vše o Karlu Gottovi se dočtete v našem speciálu >>>

Zemřel Karel Gott. Více informací ZDE >>>