Mezinárodní letiště v Mnichově - ilustrační snímek

Mezinárodní letiště v Mnichově - ilustrační snímek Zdroj: Wikimedia

Na letišti v Mnichově museli po incidentu vyklidit část terminálů

Kvůli člověku, který pronikl bez řádné kontroly do bezpečnostní zóny letiště v Mnichově, dnes dopoledne museli vyklidit jeden z terminálů a část druhého. Policistům se mezitím podařilo hledaného zadržet. Nyní zjišťují, kam všude se cestující dostal, informovala s odvoláním na mluvčího letiště agentura DPA. Na tom, jak dopadne výslech, podle ní závisí, za jak dlouho bude provoz opět plně obnoven.

Člověk, kvůli kterému bylo vyklizení terminálu 2 a částí terminálu 1 nařízeno, podle prvních informací přiletěl na letiště severně od bavorské metropole z takzvané třetí země, která není označena jako bezpečná. Musel tedy podle pravidel podstoupit vstupní kontrolu.

Cestující ale vystoupil z letadla a kontrole se vyhnul tak, že se nouzovým východem dostal do prostoru, ve kterém smějí být jen zkontrolovaní pasažéři.

Kvůli incidentu museli již zkontrolovaní pasažéři opustit terminál 2 a následně kontrolu podstoupit znovu. Původně policie nechala vyklidit i část terminálu 1, neboť existovalo nebezpečí, že se hledaný pasažér dostal autobusem právě tam.

Podobný případ policie na mnichovském letišti řešila i loni. Provoz tehdy narušila žena, která pronikla do bezpečnostní zóny terminálu 2, aniž prošla řádnou kontrolou. Zrušeno tehdy bylo 330 letů, omezení se dotklo asi 31.000 cestujících. Škody se vyšplhaly na několik milionů eur.

Mnichovské letiště je druhé největší v Německu. V loňském roce odbavilo rekordních 46,2 milionu cestujících.