David Duchovny: Herec, zpěvák, režisér, spisovatel

David Duchovny: Herec, zpěvák, režisér, spisovatel Zdroj: Profimedia/ČTK

David Duchovny jako transvestita Denise Bryson.
Herečka Téa Leoni (48), bývalá manželka Davida Duchovny.
David Duchovny
3
Fotogalerie

David Duchovny není jen agent Mulder ze seriálu Akta X. Víte, že je také autor úspěšných knih a sexuální závislák?

Dne 7. srpna roku 1960, se v New Yorku do jedné rusko-židovské rodiny narodil David William Duchovny (* 7. srpna 1960), známý spíš jen jako David Duchovny. Ztvárnil dvě legendární postavy televizního světa. V seriálu Akta X hrál agenta FBI Foxe Muldera a v seriálu Californication spisovatele Hanka Moodyho. Za obě tyto role získal Zlatý glóbus.

Po několika nárazovkách v televizních reklamách dostal první šanci zazářit v dobovém seriálu Twin Peaks, kde obdržel postavu transgender agenta DEA. Jeho vážný pohled v roli agenta udělal na televizní diváky dojem. U tohoto fiktivního povolání tedy zůstal a nedlouho na to obsadil hlavní pozici v proslulém sci-fi seriálu Akta X, zabývajícím se mimozemskými aktivitami.

Akta X a prostořeký David

Ze seriálu se ihned po úvodním pilotu stala kultovní záležitost, a televize Fox tak získala jeden ze svých největších hitů. Seriál se původně natáčel ve Vancouveru a podle režiséra a tvůrců seriálu byl právě David důvodem, proč se později natáčení muselo přesunout do Los Angeles. Stalo se tak kvůli vystoupení Davida Duchovnyho v komediální talk showLate Night with Conan O'Brien, kde pronesl, že Vancouver je krásné místo pokud máte rádi 400 palců dešťové vody každý den.

Vtípek prý nenesla dobře tamní komunita, přestože Duchovny dále pokračoval slovy “Jasně.. déšť mě už unavuje, ale kdybych neměl ženu v L.A., tak zůstanu ve Vancouveru. Je to krásné město.” 

Pro zajímavost: Vtip později pronesl i jako agent Mulder v páté řadě seriálu v deváté epizodě.

Duchovny spisovatel

Svou postavu Foxe Muldera přenesl David Duchovny dokonce i do animovaného světa. V dobře známém kresleném sitcomu Simpsonovi daboval sám sebe v epizodě “Akta S”, jenž paroduje děj seriálu Akta X.

David ovšem není jen herec. Kromě filmového plátna, kde působí i jako producent či režisér, je také hudební skladatel, zpěvák a během posledních let i spisovatel. Za literaturu, kterou i původně studoval, získal dva doktoráty na prestižních univerzitách Yale a Princeton. Napsal úspěšné knihy jako “Holy Cow”, nebo “Ten mizernej Bucky Dent” .

Dětství a škola

Jeho dětství nebylo nijak pohádkové. “Kamenný výraz”, který mu později pomohl v kariéře, byl původně spíš terčem posměchu a šikany. Ostatní děti, včetně jeho bratra, si myslely, že je retardovaný. To ovšem později vyvrátil plným stipendiem na newyorské The Collegiate School pro chlapce, kde sedával ve třídách například s Johnem F. Kennedym mladším

Odtud pokračoval na Yale, kde vynikal i ve sportu a byl členem školního basketbalového týmu. Při studiích si začal vydělávat točením reklam a erotických filmů. Ze školy si odnesl titul magistra, vydělávání herectvím se mu však zalíbilo natolik, že kvůli němu ani nedokončil postgraduální studium

Za největší úspěch kariéry Davida Duchovnyho u filmu je považován snímek “Nezapomenutelné dětství”, ke kterému nejen napsal scénář, ale také ho režíroval a zahrál si jednu z hlavních rolí spolu s Robinem Williamsem a svou tehdejší manželkou Téou.

Rozvod a Fox Mulder znovu na scéně

Herecká kariéra přinesla Davidu Duchovnymu “titul” sex-symbolu. Zvláštní v této souvislosti je, že i přes několik let šťastného manželství s životní partnerkou Téou Leoni, s níž má dvě děti, se přiznal, že je závislý na online pornu. Média právě jeho závislost později probírala jako možnou příčinu rozpadu manželství, které vyvrcholilo v roce 2014 rozvodem. Na ten ovšem málem došlo už v roce 2008, kdy žili několik měsíců odloučeně. Magazín Daily Mail tvrdil, že za to mohl Davidův poměr s jeho tenisovou trenérkou, který on sám vyvrátil a jeho právník za to dokonce proti Daily Mail vznesl žalobu.

V roce 2015 televize NBC Davida obsadila do hlavní role detektivního miniseriálu “Vodnář”, který odhaluje zákulisí vyšetřování případu Charlese Mansona. I přes dlouhou pauzu se v roce 2018 Duchovny coby Fox Mulder nakonec vrátil i se svou kolegyní Scullyovou (Gillian Andersonová) na televizní obrazovky s jedenáctou sérii seriálu Akta X, která i přes spoustu nepříznivých ohlasů stále dokázala uhranout své nadšence a fanoušky.