Falešné číslo prestižního deníku Washington Post podle níž Donald Trump rezignoval

Falešné číslo prestižního deníku Washington Post podle níž Donald Trump rezignoval Zdroj: Twitter

Trump rezignoval a svět slaví! Tedy aspoň na stránkách falešného Washingtonu Post

Aktivistická skupina The Yes Men, která se různými recesistickými kousky snaží upozorňovat na problémy současné společnosti, včera vydala falešné číslo prestižního deníku Washington Post a následně jej distribuovala v okolí Bílého domu. Hlavní titulek novin oznamoval, že prezident Donald Trump rezignoval na funkci prezidenta. Washington Post se od akce distancoval. Aktivisté podle svých slov chtěli svým činem poskytnout Američanům návod na to, jak získat zpět demokracii.

Článek falešného čísla Washington Post datovaného 1. května 2019 informuje, že Donald Trump rezignoval na post prezidenta Spojených států a je na útěku na Krym. Rezignací měly vyvrcholit protesty vedené především ženami. Trump měl Bílý dům opustit v noci a na stole v Oválné pracovně nechat vzkaz, že za vším stojí „nečestná Hillary“ a fake news.

Trumpova rezignace měla být následována přísahou nového prezidenta Mikea Pence, který měl přislíbit, že se stane co nejméně aktivním prezidentem. Celosvětové oslavy podle falešné zprávy provází odmítnutí evropských států poskytnout Trumpovi azyl. A právě proto měl bývalý prezident Trump zamířit na Ruskem okupovaný Krym.

Fake news jako rozumnější alternativa reality

Aktivisté rozdávali falešné noviny v okolí Bílého domu ve středu ráno. Informace o akci se rychle dostala do redakce Washington Post, která se od ní rychle distancovala. Fakt, že Trump v minulosti několikrát redakci novin obvinil z šíření falešných zpráv, dává celé akci ironický podtext.

Spoluautor falešného vydání L. A. Kauffman médiím vzkázal, že vymyšlený příběh je rozumnější než realita, kterou nyní Američané žijí. Skupina The Yes Men by tímto chtěla také Američany inspirovat k protestům, které by jim mohly přinést zpět demokracii. Země se v současné době nachází již téměř měsíc v rozpočtové krizi.

Protitrumpovská opozice se o akci většinově vyjadřuje pozitivně, někteří však tvrdí, že zahrávání si s fake news je nebezpečné a může společnost, která už beztak neví, čemu věřit, jen dále polarizovat.