Video placeholde

Trump se chytil do vlastní pasti. Pokud je před vámi betonová zeď, jděte skrz, radil v roce 2004

V USA je teď na pořadu dne rozkol mezi Donaldem Trumpem a demokraty. Nancy Pelosi, předsedkyně Sněmovny reprezentantů, prezidentovi znovu zopakovala, že demokraté jeho návrh na stavbu hraniční zdi nepodpoří. A proč také, kdy dříve tvrdil, že zdi se mají překonávat.

„Je-li před vámi betonová zeď, jděte skrze, přes, anebo ji obejděte. Ale musíte se dostat na druhou stranu,“ řekl Trump před patnácti lety. Tehdy měl projev na Wagner College v New Yorku, kde obdržel čestný titul a promluvil k novým studentům. O dvanáct let později vyhrál prezidentské volby a jeho ústředním tématem bylo, že takovou zeď postaví před Mexičany.

S patnáct let starým videem přišel moderátor The Daily Show na Comedy Central Trevor Noah. Samozřejmě, že Trump svá slova myslel metaforicky, ale pro jeho zesměšnění je posloužila skvěle. „Jednu věc víme jistě,“ řekl. „Imigranty před cestou do Ameriky nic nezastaví. Lidé sní o tom, se sem dostat, aby zajistili lepší a bezpečnější život pro své rodiny. Díky videu starému 15 let to vím,“ řekl Noah ve svém pořadu.

Američané se v posledních dnech smějí také Trumpově první a nejlépe prodávané knize The Art of the Deal (Umění dohody) z roku 1987 po tom, co přerušil veškeré dohody s demokraty.

Od Trumpova zvolení už se k němu Wagner College nehlásí. Přes 700 absolventů požadovalo, aby škola odebrala Trumpovi podle nich nezasloužený čestný titul. Prý snižuje hodnotu jejich vlastních diplomů. Titul ale prezidentovi zůstal.