Část štědrého večera strávili manželé Trumpovi tefonováním s americkými dětmi.

Část štědrého večera strávili manželé Trumpovi tefonováním s americkými dětmi. Zdroj: Twitter

Vánoční trolení Donalda Trumpa: Ty v sedmi ještě věříš v Santu? Vždyť to není podstatné!

Americký prezident Donald Trump se spolu se svou manželkou zapojili do každoroční akce organizované Severoamerickým velitelstvím protivzdušné obrany (NORAD). Prezidentský pár tak část štědrého večera strávil přijímáním hovorů od amerických dětí, které se ptali, kde zrovna se nachází Santa Claus. Zatímco první dáma dětem referovala, že je právě nad Saharou a do Ameriky s dárky doletí včas, Donald Trump zvolil méně ortodoxní přístup.

Kamery v Bílém domě zachytily konverzaci Trumpa se sedmiletým chlapcem Colemanem. Na dotaz, nad územím které země Santa právě prolétá, prezident opáčil: „Ty ještě pořád věříš v Santu?“ Po krátké odmlce dodal: „Protože v sedmi už to prostě není podstatné, ne? Hlavně si to musíš užít.“

Melania Trumpová se držela tradičního přístupu a dětem vykládala, že Santa prolétá nad Saharou, ale že se nemusí obávat, protože do Ameriky stihne s jejich dárky doletět včas. Po skončení akce se dala slyšet, že se pro ni vánoční hovory s dětmi stávají oblíbenou tradicí.

Program „NORAD hledá Santu“ má své kořeny v roce 1948, kdy letectvo Spojených států vydalo 24. prosince komuniké, ve kterém stálo, že „radary na severu zachytily ve výšce 4 300 metrů neidentifikované sáně tažené osmi soby“. Spřežení mířilo na jih.

Během 50. let pak vládní agentury vysílaly do éteru během Vánoc podobné zprávy v různých podobách. V roce 1981 pak byla zřízena první linka, kam lidé volali, aby se o pohybu hlavního strůjce vánočního šílenství mohli informovat přímo.

Dnes program spoléhá především na pomoc dobrovolníků, kteří 24. a 25. prosince obdrží na 70 tisíc telefonátů z celého světa a odpoví na 12 tisíc emailů. Přes 20 miliónů lidí navštíví každoročně také web NORAD hledá Santu.

Příležitost k pozitivní publicitě si nenechávají ujít ani američtí prezidenti. Zdá se však, že Donald Trump nehodlá jít ve šlépějích svých předchůdců ani pokud jde o nekomplikované těšení se z Vánoc.