Video placeholde

Pašeráci migrantů prodávají děti na orgány, tisíce českých ilegálů žije ve strachu, říká právník z USA

Migrace jako přínos i zásadní problém. Advokát a expert na imigrační právo Matúš Varga pomáhá ve Spojených státech lidem k občanství a tvrdí, že země se zásadně změnila. Popisuje nekompromisní zákroky úřadů proti migrantům. Ti nelegální jsou prý zásadní součástí americké ekonomiky a sám je zastupuje. Deportováni přitom můžou být během hodin přímo z práce. Varga zároveň říká, že situace na hranici s Mexikem je neúnosná. Fungují na ní nejnebezpečnější drogové kartely a pašeráci unášejí děti. Má zkušenosti s klienty, kteří své děti přitom přes tuto nejnebezpečnější hranici pošlou samotné. Dává tak za pravdu Donaldu Trumpovi, který chce mezi Mexikem a Spojenými státy stavět zeď. Deportace kvůli americké radikalizaci hrozí ale i tisícům Čechů.

Ve Spojených státech totiž žijí nelegálně celé enklávy Čechů a Slovákům. Fungují tak trochu ve vlastním světě, třeba v Chicagu je prý de facto malé Československo. Žijí ale taky ve strachu, protože deportaci hrozí každému bez ohledu na rodinné vazby. Navíc neznají právo a neuvědomují si, jak vážná je jejich situace. Často do Spojených států odešli ještě před rozpadem Československa a platili daně i důchodové pojištění, které jim ale může být k ničemu. Legální migrace do USA přitom může být jednoduchá. Stačí do svého podnikáni tam investovat asi milion korun.

Imigrační úřady proti migrantům v poslední době značně přitvrdily. Můžou vás zastavit kdekoliv. Varga mluví o zkušenostech svého klienta, kterého odvezli přímo z práce. Mají prý seznamy migrantů a z banky nebo kreditní karty lehce poznají, kde bydlí. Varga zdůrazňuje, že nelegální migrace není trestní čin, že ti lidé platí hypotéky a daně. A že jejich odchod by mohl být pro americkou ekonomiku rána.

Podle Vargy je pro část nelegálních migrantů jediná možnost, jak získat občanství, manželství s Američanem nebo Američankou. Tato manželství ale údajně můžou končit dramaticky, protože jedna strana má nad tou druhou prakticky plnou moc. Varga zná případy, kdy byli Češi nebo Slováci zneužíváni a týráni. Lidé jsou totiž prý často naivní.

Varga míní, že každá země by měla mít pevnou hranici, a nechápe, že už ji Spojené státy dávno nemají. Mezi Mexikem a USA jsou totiž tisíce kilometrů volné plochy, kterou používají pašeráci a gangy. Drogy, které přes hranici proudí, jsou přitom podle Vargy pro Spojené státy obrovský problém. U hranic na mexické straně jsou přitom jedny z nejnebezpečnějších míst na světě. Varga dodává, že jeho klienti se bojí hlavně toho, že je americký celní úřad nechá právě tam.

Proč Matúši Vargovi vadí třeba německý nebo britský nacionalismus? Je pro Němce Čech navždy cizinec? Proč je třeba deportovat ekonomické migranty? Jak se žije nelegálním migrantům z Česka v USA? A v čem by mělo být Česko ostražité?