Video placeholde

Generál Pavel: Nenormálně chráníme muslimy a vánoční stromky už mizí, nevidíme skutečnou hrozbu

Generál Petr Pavel, bývalý šéf Vojenského výboru NATO, potřebuje svobodu a volnost. Má toho hodně na srdci a chce se angažovat jako občan. Do politiky nejde, svázala by mu totiž ruce. Aspoň zatím, definitivní ne neříká. Varuje přitom před přehnanou politickou korektností. Třeba ochrana žen a muslimů podle něj jde za hranice zdravého rozumu.

Pavel kritizuje české politické prostředí. Je plné nálepkování názorových oponentů, o jejichž argumentech se raději nepřemýšlí. Mluví přitom o zástupcích všech stran a směrů. Základem problému je podle něj eroze našich hodnot. Nevíme, kým chceme být a stáváme se hříčkou fake news a politických her. Sám se ale stydí za výroky prezidenta Zemana na adresu novinářů. Z ostré reakce od prezidentova mluvčího si přitom nic nedělá. Prý je dobře, že se může svobodně vyjádřit.

Pavel zdůrazňuje, že je potřeba odlišovat slušnost a přehnanou politickou korektnost. Té je podle něj příliš v NATO, Evropě i Česku. Zmiňuje přehnaný tlak na rovnováhu v zastoupení mužů a žen. Ostře přitom odmítá kvóty a tvrdí, že naše korektnost jde často do extrému. Ochrana náboženství a kultur podle něj může být kontraproduktivní. Třeba muslimy prý chráníme tak, že už to není normální. Pavel mluví o odstraňování vánočních stromků v některých zemích kvůli tomu, aby se neurazili zástupci menšin.

Kategorické odmítání migrace ale generál kritizuje. Máme podle něj právní i morální povinnost postarat se o uprchlíky, ale jen o desítky. Problém vidí v nekontrolované ilegální migraci. Toto nebezpečí se přitom i tak v Česku záměrně zkresluje a nadhodnocuje. Jde o uměle vytvořený problém.

Skutečnou hrozbu pro Česko podle Pavla většina obyvatel nevidí a podceňuje. Jde o Rusko, které na naši zemi útočí propagandisticky. Funguje tu mnoho webů, institucí a spolků, které jsou hlásnou troubou Moskvy a mají za cíl zpochybnit naše hodnoty a vůli být součástí Západu. Podle Pavla se jim daří.

Jak se bránit Rusku? Kam až jde evropská politická korektnost a v čem je nebezpečná? Proč je podle generála Pavla politické prostředí toxické? A bude jednou politikem?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>