Video placeholde

Ekonom Pikora: Slyším tikat bombu, Evropa není připravená a krvácet budou všichni, politici zklamali

Slyšíte to? Ve světě tiká hospodářská bomba a ekonom Vladimír Pikora ji vnímá už delší dobu. Politici se nepoučili z předchozí velké krize a teď to vypadá, jako bychom se vrátili v čase o 11 let zpět. Ekonomika šlape, ceny bytů rekordně rostou a lidí je míň než volných pracovních míst. Tak kde je problém? A proč je potřeba se obávat dalších let?

Vladimír Pikora přidává ještě další důvody, které ukazují, že se krize blíží. Centrální banky zvyšují úrokové sazby a americké akcie jsou na maximech. Evropě se přitom nedaří tak dobře a ekonomiku stimuluje pumpováním peněz. Lidé taky mají stále víc peněz a utrácejí, i když platy jsou ve společnosti rozložené trochu nelogicky. Třeba prodavačky berou víc než učitelky.

Jeden ze zásadních problémů ale může být obchodní válka. Podle Vladimíra Pikory je sice pravda, že americký prezident Trump má silnější karty než Čína, ale krvácet prý budou všichni. Peking navíc drží velkou část amerického dluhu, který může kdykoliv začít rozprodávat.

Připravují se tedy politici? Podle Vladimíra Pikory vůbec. Evropa řeší svoje malé problémy, jako je brexit nebo migrace, zatímco ty zásadnější, globální přehlíží. Politici Pikoru zklamali. Česko je na tom přitom prý podobně. Ze sestavování rozpočtu se stala naprostá fraška, protože se nedodržují plány a i při růstu ekonomiky se počítá se schodky. Andrej Babiš tak podle ekonoma řídí stát skutečně tak jako svoji firmu. Jen to v jeho podání nezní vůbec pozitivně.

Proč Pikora tvrdí, že kauza syrských sirotků je jen kouřová clona? Čím nahrává opozice Andreji Babišovi na smeč? Skončí Česká republika jako Řecko před deseti lety? A kdy konečně splaskne nemovitostní bublina?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>