Video placeholde

Diplomat Kolář: Zeman ma zvláštní choutky a mysl zastřenou alkoholem, Merkelová s ním hrála jen divadlo

Nelze zůstat neutrální. To říká bývalý velvyslanec v USA a Rusku Petr Kolář při pohledu na dnešní politickou situaci. Ostře kritizuje Miloše Zemana, za kterého se často stydí, a prý dobře ví, co si o českém prezidentovi v Německu skutečně myslí. Poslední návštěva byla podle něj jen divadlo. Zároveň varuje před ruským vlivem na dostavbu jaderných elektráren v Dukovanech a Temelíně. Rosatom by údajně neměl být do soutěže vůbec připuštěn. A zvažuje vstup do politiky.

Kolář tvrdí, že prezident Zeman má zvláštní choutky a preference. I proto se sešel s bývalým stratégem Donalda Trumpa Bannonem, který podle Koláře jinak v Evropě seriózní spojence nemá. Oba muži jsou prý populisté, jejichž snaha může vést k „nadvládě lůzy“. Kašlou totiž na to, co je podstatné, a nevadí jim lhát.

Bývalý velvyslanec zároveň popisuje, jak prezidenta údajně vidí v Německu. Poslední návštěva byla podle něj jen divadlo a v kancléřství si ve skutečnosti myslí, že česká hlava státu zneužívá své moci a lidského strachu. Podle Koláře nám Miloš Zeman v zahraničí nedělá čest, stydí se za jeho výroky. Nejlepší by údajně bylo prezidenta ignorovat. Kolář se obává, že Zeman často jedná s myslí zastřenou alkoholem. Dodává, že mu kdysi imponoval, ale teď už k němu žádný respekt nechová.

Diplomat zároveň sleduje rozpad ministerstva zahraničí. Obává se, že ministr tam brzy může být jen do počtu, protože odchází kvalifikovaní úředníci a diplomaté. Ti by měli politikům pomáhat, nedostatek spolupráce ale prý vede k tomu, že Česko není respektované v zahraničí. Kolář ale nepodceňuje kandidáta na ministra Petříčka a nesouhlasí s kritikou, která na něj míří.

Petr Kolář mluví i o aktivním zapojení do politiky. Mluvilo se o něm jako o možném kandidátovi na prezidenta. Teď říká, že mu není lhostejné, jak Česko vypadá a co se v něm děje. Může podle něj přijít doba, kdy bude vstup do politiky potřeba a kdy už nebude možné zůstat neutrální. Zdá se tak, že případná kandidatura na nějaké úrovni by mohla být jen otázkou času.

Jak Petr Kolář ospravedlňuje svá ostrá slova namířená na prezidenta Zemana? Proč jsou podle něj potřeba? V čem může ruské zapojení do dostavby jaderných elektráren uškodit Česku a proč se o tom nemluví? A co ho motivuje zapojovat se do veřejného života?

Další díly pořadu Prostor X můžete vidět zde >>>