Video placeholde

Fištejn: Babišovi voliči mají davovou psychózu. Přichází krize a může to skončit válkou, demokracie nemá plán

Další roky budou pro evropské demokracie včetně té naší těžkou zkouškou. Publicista Jefim Fištejn vidí náš svět v chaosu a neutěšeném stavu. Demokracie podle něj selhává, protože lidem nenabízí naději a vizi. Ti jsou tak dezorientovaní a obrací se k autoritářům. To je vysvětlení taky pro sílící vliv Ruska v Česku. Lidé věří, že autoritářský režim funguje prostě lépe. Premiér Babiš a prezident Zeman jsou podle Fištejna napojení na Rusko. K náklonnosti k Rusku je ale vede taky jejich osobní historie. Fištejn míní, že třeba cesta Andreje Babiše ml. na Krym nebyla náhoda.

V Česku se podle Fištejna šíří hlasy a názory, které tvrdí, že se demokracie přežila. V současné proruské a k Západu kritické atmosféře proto nečeká, že by vláda kvůli nedávné ostré zprávě BIS přišla s razantní reakcí. Ministr zahraničí Petříček bude prý převálcován premiérem. Výrazně vstřícnější k Rusku jsou ale zákonodárci obecně.

Fištejn tvrdí, že Rusko pracuje na posílení svého vlivu zde přes 80 let. Už nepotřebuje zástěrku komunismu, je to čistě imperiální. Do Česka údajně přichází obrovské množství lidí s imperiální mentalitou. Jde nejen o špiony, ale i vlivové agenty, kteří schvalují všechno, co Rusko dělá.

Problém je ale taky v západním světě. Podle Fištejna je v rozvratu, chybí mu vize budoucnosti a sociální stát odumírá. Demokratické režimy proto ztrácí schopnost čelit autoritářství. V lidech se hromadí energie, která začíná být destruktivní, a pokud se Západ neprobudí a nezareaguje, přijde válka. 

Fištejn tvrdí, že věci urychlí blížící se ekonomická krize. Ta otestuje, jak silné jsou demokracie v Evropě. Elity včetně těch českých se můžou pokusit omezit možnosti opozice a taky demokracii a její projevy. Češi se podle Fištejna pod tíhou krize obrátí proti svým idolům, jako je Andrej Babiš. Voliči jej nyní podporují iracionálně. Fištejn hovoří doslova o davové psychóze. 

Čím si udržuje Rusko svůj vliv v Česku a nad českými zákonodárci? Jsou Putin a Zeman přátelé? V čem dělá Západ chybu a proč se nám může vymstít? A skutečně bychom se měli připravovat na válku?