Policistům se podařilo zneškodnit střelce, který ve Štrasburku zabil 4 lidi - ilustrační snímek

Policistům se podařilo zneškodnit střelce, který ve Štrasburku zabil 4 lidi - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Interpol varuje před novou vlnou terorismu v Evropě, Islámský stát zde působí v podzemí

Americký prezident Donald Trump ve středu oznámil, že Islámský stát v Sýrii byl vojensky poražen. Podle odborníků to ale neznamená, že džihádisté z celého světa, kteří se k němu připojili, nejsou pořád bezpečnostní hrozbou. Jürgen Stock, generální sekretář Interpolu, největší mezinárodní policejní organizace světa, před několika dny varoval před novou možnou vlnou terorismu v Evropě. Teroristé (často i s evropským pasem) se totiž vracejí z Blízkého východu domů a navíc jsou z vězení propouštěni muslimové, kteří se zradikalizovali ve vězení, jak ukázal nedávný útok ve francouzském Štrasburku.

„Mohli bychom čelit další vlně teroristických útoků od jednotlivců, kteří se vracejí z Iráku a Sýrie a od zradikalizovaných lidí. Mohli bychom to nazvat Islámský stát 2.0. Tato organizace pořád představuje hrozbu, přestože už spíše působí v podzemí,“ prohlásil v Paříži vysoký představitel Interpolu Jürgen Stock.

Podle něj má Interpol v databázi kolem 45 000 nebezpečných džihádistů. Někteří z nich se po porážkách v Iráku a Sýrii přesunuli do jiných zemí Afriky a Asie, ale část těch, kteří mají evropské pasy, se už vrátila do Evropy, nebo se k tomu chystá. „Podle našich informací bylo mnoho z těchto lidí zabito, ale další jsou neznámo kde,“ varuje Stock.

Problémem pro bezpečnostní složky je fakt, že možní teroristé, což jsme viděli při několika teroristických útocích v Evropě v posledních letech, používají falešné doklady a mají vícenásobnou identitu. Není proto jednoduché je odhalit.

Stock odpověděl i na častou otázku, proč jednotlivé evropské země zcela neizolují nebezpečné islamisty, pokud o nich vědí. To je samozřejmě možné, pokud spáchali nějaký trestný čin. Další, kteří ve vězení skončili kvůli podpoře terorismu, ale nespáchali atentát, dostanou většinou maximálně 5 let vězení. Pak jsou propuštěni. Zejména ve vězeních ve Francii či Belgii, jsou ale mnozí z těchto lidí zcela zradikalizováni a jsou pak odhodláni páchat trestnou činnost, nebo dokonce i atentát z náboženských a ideologických důvodů.

Přestože Interpol buduje v rámci téměř 200 zemí světa globální systém včasného varování před teroristickou činností a radikálními hnutími, není možné úplně všechny extrémisty včas odhalit, protože působí v podzemí. Experti proto předpokládají, že další velké teroristické útoky nelze v Evropě vyloučit.