Ocelové zábrany budou letos kolem celého berlínského vánočního trhu Breitscheidplatz, kde byla před dvěma lety zavražděna při atentátu i jedna Češka.

Ocelové zábrany budou letos kolem celého berlínského vánočního trhu Breitscheidplatz, kde byla před dvěma lety zavražděna při atentátu i jedna Češka. Zdroj: RRB24

Teroristický útok v Berlíně
Teroristický útok v Berlíně
Teroristický útok v Berlíně
Následky teroristického útoku
Následky teroristického útoku v Berlíně
8
Fotogalerie

Vánoční trh v Berlíně, kde zabil islámský terorista v roce 2016 i jednu Češku, teď připomíná vězení

Na známém vánočním trhu Breitscheidplatz, který se nachází v západní části Berlína, si letos budou návštěvníci připadat jako někde v ZOO či v kleci. Prodejní místa budou obklíčena masivními betonovými zábranami a silnou a vysokou ocelovou ohradou. To vše kvůli zajištění bezpečnosti. Právě zde totiž 19. prosince 2016 zaútočil pomocí uneseného kamionu islámský terorista a na místě zabil 11 lidí (a předtím řidiče vozidla), včetně Češky Nadi Čižmár, která v německé metropoli žila a pracovala.

Jak napsal německý deník Berliner Zeitung, na tento vánoční trh, který bude návštěvníkům otevřen 26. listopadu, prakticky nebude možné proniknout autem, jak to před dvěma lety provedl neúspěšný tuniský žadatel o azyl Anis Amri, který se hlásil k myšlenkám zrůdného Islámského státu. Úřady ho měly vyhostit, ale neudělaly to. Někteří pozůstalí po obětech proto říkají, že stát v tomto případě jednoznačně selhal. Amri totiž používal v Německu různé falešné doklady a pobíral na ně i sociální dávky. Po atentátu byl zastřelen policií v italském Miláně.

Mezi oběťmi teroristy byla také matka malého syna Naďa Čižmár, která společně s manželem v Berlíně pracovala.

Všechna bezpečností opatření kolem vánočního trhu Breitscheidplatz (uzavřeny budou i některé sousedící ulice) mají podle německých médií stát až 2,6 milionu euro. Bezpečnostní prvky se mají po skončení trhu stát majetkem města.

Podle německých médií jsou ale názory na budování tak masivních ochranných opatření rozporuplné. Někdo tvrdí, že je nutné udělat pro zajištění bezpečnosti cokoli, další občané si při pohledu na betonové bloky a ocelové ploty už dopředu stěžují, že se budou na trhu pohybovat jako zvířata v kleci.

Silná bezpečnostní opatření, i když jiná než na Breitscheidplatz, budou ale letos na všech vánočních trzích v Berlíně.