Petr Stuchlík

Petr Stuchlík Zdroj: Nguyen Phuong Thao

Bohumil Pečinka: Komunikační génius přichází aneb Cesta Petra Stuchlíka k Babišovi. A kam dál?

Ve chvíli, kdy mělo hnutí ANO politicky zaplatit za stagnační éru primátorky Adriany Krnáčové, vytáhl Andrej Babiš trumf v podobě podnikatele Petra Stuchlíka. Ten, jako jediný z kandidátky ANO, má skutečně primátorské parametry.

Už dobrých pětadvacet let nebyly nikomu poměry nakloněny tak jako hnutí ANO, které od roku 2014 drželo pozice ministra financí, dopravy a pražského primátora. V této konstelaci mohlo odblokovat rozvoj Prahy a vyřešit velké dopravní stavby. Navíc, na rozdíl od předchozích let, do pražského rozpočtu doputovaly díky vyššímu výkonu ekonomiky o víc než deset miliard vyšší daňové příjmy. Přesto období 2014–2018 bude jednou označeno za léta velké stagnace.

Na otázku Reflexu, jestli krná­čovská stagnace nebude nahrazena tou stuchlíkovskou, řekl kandidát ANO na primátora toto: „Hlavní žábou na prameni minulé magistrátní koalice byli zelení, kteří drželi územní rozvoj. Také Starostové a nezávislí se hodně podepsali na blokaci severní části pražského okruhu, přičemž obě strany, společně s Janem Čižinským a lidovci, byly součástí městské koalice. Chybou dosavadní primátorky Krnáčové zase byla komunikační neobratnost a to, že k jednání přistupovala zbytečně silově. Já jsem osmnáct let budoval velkou firmu a vím, že dobrá komunikace je základ, a současně se nebojím rozhodovat.“

Antikrnáčová

Nikdo pochopitelně dnes nemůže říct, jak se Petr Stuchlík bude v politice chovat, když se dostane pod tlak Babiše, svého zastupitelského klubu, lobbistů ze zákulisí a koaličních partnerů. Typově je však protipólem nesystémové, vznětlivé a politicky často nekompetentní Adriany Krnáčové, která neuměla vést městskou radu ani politické debaty v magistrátním zastupitelstvu.

Kdo osobně sledoval Petra Stuchlíka na debatách primátorských kandidátů v Lucerně nebo na Seznam.cz, popřípadě s ním byl na mítinku ANO, uviděl zcela jiný přístup.

V první řadě je to extrovertní komunikační talent, který brzy pochopil, že tím, co je u podnikatele finanční zisk, je u politika množství hlasů v urně. Tady se skrývá jedno úskalí.

Paradox hnutí ANO

Hnutí ANO se za posledních pět let voličsky zcela proměnilo. Zatímco v letech 2013 a 2014 luxovalo protestní hlasy zprava, stalo se v posledních letech stranou, která dominantně bere hlasy ČSSD a KSČM.

I proto dnes v Praze a jinde volí ANO lidé padesát plus, nižších příjmových kategorií, bydlící v sídlištní zástavbě, kteří slyší na autoritativní řešení politických otázek.

Těmto lidem pak Stuchlík na Sousedských večeřích rozdává brožurku, kde prezentuje svůj život a hodnoty, které jsou dost odlišné od většinového voliče hnutí ANO.

Figuruje zde úspěšný byznysmen liberálního založení. Na rozdíl od jiných svých protikandidátů neskrývá, že žije ve šťastném gay partnerství, létá letadlem, pracuje 12 hodin denně, a hlavně se netají svým bohatstvím.

Hnutí ANO získá pozici pražského primátora, jen pokud se Andreji Babišovi podaří svůj étos přenést i na Stuchlíka. Jinými slovy, jestli přesvědčí své voliče, že i když Petr Stuchlík vypadá jako kandidát pravice z devadesátých let, měli by ho navzdory tomu volit.

Dvojí závod

O vítězství nebo porážce hnutí ANO v pražských volbách nerozhodne ta či ona konkurenční strana, ale hlavně to, jestli se mu podaří k urnám dostat ty „svoje“ voliče z parlamentních voleb v říjnu 2017.

Stoprocentně to určitě nepůjde, protože komunální volby jsou, politologicky řečeno, volbami druhého řádu a účast zde může být o dvacet procent nižší než do Poslanecké sněmovny.

Postavení hnutí v Praze by se dalo popsat asi takto: ANO běží kolem stadiónu se svými konkurenty a média tuhle soutěž nějak popisují. Ten hlavní závod ve skutečnosti běží samo se sebou.

Boj s vlastními

Boj s vlastními bude Petr Stuchlík muset absolvovat i v případě, že se stane primátorem a zjistí, že „jeho“ armáda na kandidátce ANO není tak úplně jeho armádou. ­Zvláště někteří lidé z kandidátky nebo vedení pražské ANO si zvykli na historicky nejvyšší finanční ohodnocení za účast ve správních a dozorčích radách městských firem. Přesněji řečeno – navázali se na penězovody městských firem jako pijavice a vy­trvale sají.

Zatímco v éře ODS se kritizovaly tantiémy a odměny v řádech statisíců ročně, dostává většina špičkových politiků z pražského ANO odměny v řádech miliónů korun ročně. To je něco, co bylo ještě včera v takovém rozsahu nepředstavitelné.

Na otázku Reflexu na to Petr Stuchlík odpověděl slovy, že „odměny ve správních a dozorčích radách městských firem jsou přepálené“.

Doprava, doprava, doprava

Na další otázku Reflexu, co považuje za hlavní problém Prahy, odpověděl třemi slovy: doprava, doprava, doprava. Na rozdíl od některých protikandidátů byl schopen přesně popsat problém vnějšího a vnitřního pražského okruhu a trasy D metra.

Když se zeptám na vylidňování dnes už širšího centra Prahy a raketový vzrůst cen bytů a nájmů, Stuchlík velmi politicky odpoví, že velký vliv na tom má i osm let vlády TOP 09 na Praze 1. Současně uznává, že úpadek stavby bytů v Praze v době všeobecné prosperity je kuriozita.

Hasič, ředitelka školy i asistenti poslanců. Toto jsou kandidáti na post ostravského primátora >>>

„Chceme urychlit stavební řízení a do roku 2030 přispět k výstavbě 140 tisíc nových bytů. Jedině to může pohnout trhem s nemovitostmi.“

Další problém vylidňování si spojuje se systémem ubytovávání Airbnb, který by chtěl jako primátor regulovat. Majitelé bytů by podle něj touto formou mohli ubytovávat cizince maximálně 60 až 90 dní v roce.

A co pomník?

Když se ptám, jaký pomník by po sobě chtěl zanechat, takticky odpoví, že fungující město. Ptám se tedy na barevný vizuál mostu, jenž mu ve volebním štábu v nejvyšším patře obchodního domu Kotva leží u nohou.

„Jo, to je most, který by stál na místě dnešního Libeňského mostu. Pro nás ho navrhl architekt Pizinger a mělo by to být něco, kam by se jezdili dívat cizinci z celého světa. Prostě most-město, kde jsou různé druhy bytů, restaurace – a tunelem pod tím projíždějí auta,“ říká a ukazuje maketu „Libeňáku“, která vzdáleně připomíná operu v Sydney.

Cesta Petra Stuchlíka pražskou politikou začala.

O dalších kandidátech na pražského primátora si přečtětě v hlavním témate zítřejšího tištěného Reflexu.

Reflex 37/2018Reflex 37/2018|Archív