Univerzita v Oxfordu - ilustrační snímek.

Univerzita v Oxfordu - ilustrační snímek. Zdroj: Flickr

Starší bílé muže je nutno hlídat, aby něco neprovedli. Zejména na univerzitách

Někdy si říkám, že mne jako starého moravského medvěda nemůže již nic překvapit, avšak chyba postmoderní lávky. Starší bílí univerzitní profesoři ve Velké Británii budou mít podle nového vládního plánu k ruce mentory, kteří je budou upozorňovat na jejich předsudky a nevědomou zaujatost. Pozor, veškeré tyto pozice obsadí juniorní kolegyně, navíc výhradně z etnických menšin.

Britští vládní úředníci svůj plán odůvodňují mimo jiné tím, že se musí srdnatě a komplexně bojovat s tzv. nevědomou zaujatostí. Prý jí podléháme všichni. Zde mne jako kriticky uvažujícího právníka napadá, pakliže jí tedy podléhá každý člověk, proč mentory (resp. mladé mentorky) dostanou pouze a jen „staří bílí profesoři-muži“? Není i toto projevem perfidní diskriminace? Copak např. černošští profesoři v krizi středního věku netrpí zmíněnou nevědomou zaujatostí? A co ženy – všech barev pletí, ty nemají předsudky? Myslím, že si stačí přečíst nějaký ženský web či diskuzní fórum – včetně obdoby skotského nebo waleského Mimi bazaru – a uvidíte ty „nevědomé zaujatosti“ v plné šíři.

Jistou míru nebezpečí zmíněného „gender projektu“ vidíme i v přízemnější rovině. Proč mají být bílí britští profesoři vystaveni zvýšené míře pokušení. Představte si, že jste roztržitý akademik-šedesátník zvyklý především na samotu a šero své univerzitní pracovny anebo knihovny a najednou jste vystaven nepřetržitému dohledu mladé afrobritské „dozorkyně“? Kde je vlastně záruka, že mladé vědkyně nezneužijí svého mentorského postavení a nezatouží po místech „starých bílých mužů“? Nerozehrává se tu vysoce nebezpečná genderová hra?

Pro informační komplexnost dodejme, že citovaný projekt je financován britskou vládní agenturou „Výzkumná rada pro inženýrství a fyziku“ a je součástí iniciativy proti diskriminaci v daném odvětví. S „nevědomou zaujatostí“ dokonce bojují údajně i na veleslavné univerzitě v Oxfordu, kde řada zaměstnanců již musela podstoupit semináře a workshopy. Zde si člověk možná může jen ironicky poblahopřát, že zmíněný projekt není financován z peněz českých daňových poplatníků, nicméně máme vážnou obavu, že něco obdobného již brzy dorazí i k nám. Lidská hloupost nemá hranic, to říkal již starší bílý muž Jan Werich.

Na závěr na svou obhajobu autor glosy v nadsázce dodává – pokud se tento text někomu nelíbil, tak to bude asi tím, že jej psal starší bílý muž zcela bez dozoru juniorní novinářky s kořeny v etnické minoritě.

Autor je právník a publicista