Video placeholde

Vyskočí z letadla a řítí se vpřed rychlostí formule 1. Podívejte se, jak se létá na wingsuitu

Wingsuit se dá nejjednodušeji popsat tak, že v něm parašutista při letu ve vzduchu připomíná vakoveverku. Nebo komiksového superhrdinu Batmana. Létání ve speciálním obleku ale není vůbec snadné a vyžaduje hodně zkušeností. K zemi se sice padá „jen“ šedesátikilometrovou rychlostí, dopředu se ale letec pohybuje v rozmezí 200 km/h (standard) až 400 km/h (světový rekord) a to už spíše než parašutistu připomíná akrobatické letadlo. Podívejte se, jak se na wingsuitech skáče nad Prostějovem.

A jak se dostat do wingsuitu? Nejprve se musíte stát parašutistou a odskákat si přes 200 solo seskoků. Poté absolvujete školení a začnete na oblecích s menšími křídly až postupně proniknete do těch nejvýkonnějších kategorií a můžete se třeba účastnit Mistrovství světa, které pořádají na letišti v Prostějově. Ale pozor, levný koníček to určitě není. „Dobrý wingsuitový oblek, padák a vybavení se pohybuje v řádech statisíců. Ale nedělají to jen zámožní lidé, kdo chce, tak si na tenhle sport našetří. Máme tu IT specialisty i soustružníky,“ říká Martin Dlouhý, jednatel společnosti JUMP-TANDEM, která na letišti v Prostějově pořádá nejrůznější akce spojené s parašutismem.

Věkové omezení tu sice existuje, ale má jen dolní hranici. Tou je, jako u klasického parašutismu, 15 let. Horní hranice není. „Váhová omezení žádná nejsou, dokonce bych řekl, že ti těžší skokani tu mají výhodu,“ doplňuje Dlouhý.

Ti nejlepší wingsuitisté míří do Česka

Na letišti v Prostějově se bude od 26. srpna do 2. září konat mistrovství světa v disciplíně zvané wingsuit-flying. Šampionátu se zúčastní okolo stovky sportovců z celkem 22 zemí světa, jsou mezi nimi přitom i méně tradiční země jako Kypr, Indie či Jihoafrická republika..

Akce s názvem FAI World Wingsuit Flying Championship 2018 bude teprve druhým mistrovstvím světa v této disciplíně. To první se konalo v roce 2016 na Floridě. Šampionát naváže na historicky první červencové mistrovství republiky, jehož vítězem se stal Pavel Mrázik z domovského letiště Prostějov. Právě on bude jedním ze dvou českých zástupců, kteří na světovém šampionátu budou startovat.

Mistrovství světa nabídne soutěž ve dvou hlavních disciplínách. Tou první je tzv. performance flying, ve kterém se závodníkům měří tři druhy výkonů – uletěná rychlost, čas a vzdálenost. „Závodníci budou skákat z výšky 4000 metrů, soutěžit přitom budou ve výškovém okně mezi 3000 a 2000 metry. Především kvůli vzdálenosti bude kolem prostějovského letiště vyhlášen speciální vzdušný prostor, závodníci mohou uletět i více než 10 kilometrů,“ říká k závodům Martin Dlouhý.

Druhou disciplínou pak bude tzv. acrobatic flying, týmová soutěž, ve které se skupiny wingsuiterů snaží o co největší umělecký dojem. Týmy tak musí po výskoku z letadla předvést povinné i vlastní volitelné pozice. Jedná se zpravidla o různé otočky, výměny pozic či vzájemná spojení členů formace. Součástí každé soutěžní skupiny je i kameraman, který pro rozhodčí vše snímá. Kromě počtu předvedených pozic či stylu létání se proto hodnotí i práce s kamerou.

Jak létání s wingsuitem vypadá zjistíte ve videu v úvodu článku.