Zámek Kronborg v dánském Helsingøru

Zámek Kronborg v dánském Helsingøru Zdroj: Wikimedia Commons/ Charlotte S H Jensen

William Shakespeare na rytině z roku 1787
Zámek Kronborg v dánském Helsingøru
Zámek Kronborg v dánském Helsingøru
3
Fotogalerie

Po 100 letech budou mít dva lidé jedinečnou příležitost přespat na Hamletově zámku

V rámci oslav 400. výročí úmrtí nejslavnějšího světového dramatika Williama Shakespeara přespí v sobotu dva lidé na zámku Kronborg v dánském Helsingøru. Tato jedinečná možnost se těmto šťastlivcům otevřela poprvé po téměř 100 letech.

Právě do Kronborgu umístil anglický dramatik Willliam Shakespeare děj známého dramatu Hamlet. Ve hře je ovšem toto místo nazýváno Elsinor.   

Možnost přespat na zámku dostal výherce a partner celosvětové soutěže, který musel napsat dopis pro dánského prince Hamleta. Výherkyní se stala paní M.L. Riová z Londýna. „Nemůžu se už dočkat, až se ponořím do starého Shakespearova světa,“ řekla médiím.

Do roku 1923 byla na zámku kasárna, ale od té doby prý zde skutečně nikdo nepřenocoval. Ojedinělé noci dvou šťastlivců bude ještě předcházet slavnostní večer, na kterém budou přítomni dánští spisovatelé a herci.

Zámek sice patří mezi vůbec nejnavštěvovanější místa Dánska, ale pořadatelé si od akce slibují, že toto zajímavé místo vejde ve známost u ještě více lidí po celém světě. Že by ale mohli i další lidé na zámku přespávat podobně jako Hamlet, s tím se do budoucna nepočítá.