William Shakespeare na rytině z roku 1787

William Shakespeare na rytině z roku 1787 Zdroj: unknown engraver

Hrob W. Shakespeara
Rodný dům W. Shakespeara
Titulní strana Sonetů
3
Fotogalerie

Ze Shakespearova hrobu byla podle vědců asi ukradena lebka

Zrentgenování hrobu Williama Shakespeara ukázalo, že někdo nejspíš ukradl jeho lebku. Uvedl to tým archeologů, kteří hrob v jeho rodném Stratfordu nad Avonou zkoumali nejmodernější technologií s cílem odhalit předměty, které mohly být uloženy spolu s tělem slavného anglického dramatika. Co vše objevili uvede dokumentární film, který v sobotu zveřejní britská televizní stanice Channel 4.

"Shakespearův hrob vykazuje podivné prázdno v místě, kde by se měla nacházet jeho hlava. To posiluje dřívější domněnku, že někdy v minulosti nejspíš někdo dramatikovu lebku z hrobu ukradl. Pro mne je velmi, velmi pravděpodobné, že jeho lebka se v hrobě kostela (města Stratfordu nad Avonou) nenachází," řekl podle webu BBC vedoucí týmu Kevin Colls.

Spekulace o zmizení lebky začaly podle britského webu v roce 1879, kdy autoři jedné zprávy tvrdili, že Shakespearovu lebku ukradli z jeho hrobu "lovci trofejí" v roce 1794. Zpráva byla sice později označena za výmysl, ale pochyby přetrvaly.

Moderní technologie umožnila vědcům prozkoumat hrob u příležitosti 400. výročí Shakespearova úmrtí, aniž by hrob opředený kletbou museli narušit. Na náhrobním kameni je epitaf, který vyhrožuje zlým osudem každému, kdo místo a ostatky nějak naruší. Hrob byl v roce 2008 renovován, ale podle komentářů s ním nebylo hýbáno, aby se věštba nenaplnila.

Na místo dramatikova posledního odpočinku ve středozápadní Anglii stejně jako k jeho rodnému domu přijíždějí turisté z celého světa.

Ke 400. výročí Shakespearova úmrtí se v Británii plánuje řada akcí. Návštěvníky Londýna čeká bezplatná výstava nazvaná The Complete Walk, která 23. a 24. dubna představí 37 krátkých filmů o všech hrách slavného Angličana. Londýnské divadlo Shakespeare's Globe oslaví událost o stejném víkendu uvedením čtyř představení Hamleta.

Shakespeare zemřel 23. dubna 1616 ve věku 52 let. Přesný den narození není znám, ale pokřtěn byl podle dobových záznamů 26. dubna 1564.