Volodymyr Zelenskyj.

Volodymyr Zelenskyj. Zdroj: ČTK

Strana prezidenta Zelenského získala v ukrajinských volbách parlamentní většinu

Ukrajinská prezidentská strana Sluha národa získala jistou parlamentní většinu – po sečtení 80 procent hlasů z nedělních předčasných voleb bude mít v jednokomorové sněmovně nejméně 243 ze 450 křesel. Poprvé za téměř čtvrtstoletí ukrajinské nezávislosti ovládne sněmovnu jediná politická formace. V příštích pěti letech tak bude moc de facto soustředěna v rukou prezidenta Volodymyra Zelenského.

Strana Sluha národa, kterou Zelenskyj postavil prakticky na „zelené louce“ nedlouho před volbami, získala drtivou převahu jak v obvodech, kde Ukrajinci volili podle stranických seznamů, tak v okrscích hlasujících většinovým systémem. Její stranická kandidátka byla nejúspěšnější ve všech ukrajinských oblastech s výjimkou tři – v Doněcké a Luhanské oblasti zvítězila proruská Opoziční platforma, ve Lvovské oblasti strana Hlas rockera Svjatoslava Vakarčuka. V osmi z 25 oblastí dostali kandidáti vítězné strany nadpoloviční většinu hlasů.

Na Ukrajině platí poměrně komplikovaný volební systém, v němž polovinu poslanců volí občané podle stranických seznamů a o druhou polovinu se utkávají často nezávislí kandidáti ve 225 jednomandátových volebních obvodech, ve kterých se volí většinově. Většinovým systémem se ale letos obsadilo jen 199 míst, neboť 26 křesel zůstalo volných kvůli ruské anexi Krymu a válce v Donbasu.

Po sečtení 80 procent hlasů má Sluha národa 42,8 procenta hlasů, druhá Opoziční platforma 13 procent (celkem předběžně 41 mandátů), třetí Evropská solidarita exprezidenta Petra Porošenka 8,3 procenta (24 mandátů), čtvrtá Vlast bývalé premiérky Julije Tymošenkové 8,1 procenta (24) a pátý Vakarčukův Hlas 6,1 procenta (19). Deset poslanců bude zastupovat strany, které se v hlasování podle kandidátek nedostaly do parlamentu, zvoleno bylo rovněž kolem 50 nezávislých poslanců.

Účast v nedělních předčasných volbách činila podle ústřední volební komise 49,84 procenta.