Volodymyr Zelenskyj: Nový ukrajinský prezident

Volodymyr Zelenskyj: Nový ukrajinský prezident Zdroj: ČTK

Strana ukrajinského prezidenta-baviče Zelenského míří k vítězství v nedělních parlamentních volbách

Ukrajinci jdou v neděli znovu k volebním urnám, protože na jaře zvolený prezident Volodymyr Zelenskyj po nástupu do funkce rychle rozpustil parlament, což mu umožňovala ústava. Prezident Zelenskyj chtěl tímto krokem dokončit zásadní proměnu ukrajinské politiky, kterou zahájilo jeho překvapivé zvolení hlavou státu. Jeho velká politická jízda přitom zdaleka nekončí – vypadá to, že v neděli ovládne i parlament.

Zelenskyj, kterého Ukrajinci nazývají většinou zkráceninou jeho jména „Ze“, převrátil politický vývoj v zemi, když se jako člověk bez jakékoli politické zkušenosti pustil do prezidentských voleb. Drtivá většina Ukrajinců znala Zelenského před prezidentskými volbami z populárního televizního seriálu Sluha národa. V něm známý herec a komik Zelenskyj hrál středoškolského učitele, který je shodou okolností překvapivě zvolen prezidentem po tom, co se stane všeobecně známým jeho video kritizující rozbujelou korupci vládní elity.

Satirický seriál kritizoval oligarchy i tradiční politiky a nechyběla v něm ani scéna, kdy si nově zvolený prezident při vstupu do parlamentu představuje, jak všechny poslance postřílí ze samopalu. Populární pořad zkrátka vystihoval přesvědčení velké části Ukrajinců, že ti nahoře jen kradou a nedělají nic pořádného pro svou zemi. I proto si tato východoevropská země s velkým náskokem na konci dubna zvolila prezidentem právě Zelenského, který výsledkově „zdrtil“ všechny dosavadní velikány ukrajinské politiky. Po zvolení ovšem Zelenskyj prohlásil, že své předvolební sliby o boji s korupcí nemůže naplnit se starým parlamentem a vyhlásil na letní termín předčasné volby.

Bez bývalých poslanců a s názvem odkazujícím na seriál

Do voleb nový prezident-bavič nyní vysílá svou stranu, která se jmenuje stejně jako seriál, s nímž se Volodymyr Zelenskyj proslavil – Sluha lidu. V průzkumech veřejného mínění se tento subjekt postavený téměř výhradně na podpoře prezidenta pohybuje mezi 40 a 50 procenty hlasů. To mu dává reálnou šanci získat v jednokomorovém parlamentu poprvé v ukrajinských demokratických dějinách jednobarevnou většinu. Zda se to povede, závisí na tom, jak Sluha lidu dokáže zabodovat v jednomandátových obvodech, kde se volí většinově půlka členů parlamentu. Zelenskyj totiž rozhodl, že za jeho stranu nemůže kandidovat nikdo, kdo už byl v minulosti poslancem Nejvyšší rady Ukrajiny. Méně známý kandidáti proto nebudou mít problém na stranické listině v poměrné části voleb, ale v jednomandátových obvodech mohou mít přece jenom menší šanci oproti některým známým tvářím z jiných stran. Strana nové politiky bude ale hegemonem parlamentu, ať se jí podaří získat většinu, nebo ne, protože všichni její konkurenti za ní zaostávají „o parník“.

Podle průzkumů druhá strana v pořadí se totiž těší jen podpoře těsně nad 10 procent. Navíc se jedná o uskupení navazující na bývalou proruskou stranu „předmajdanského“ prezidenta Viktora Janukovyče, které zůstává na dnešní Ukrajině v politickém autu. Dosavadní politika prezidenta Zelenského totiž nepotvrzuje některé obavy, že by se jako člověk, jehož mateřštinou je ruština, po zvolení obrátil k více proruské politice.

Pokud tedy jeho strana Sluha lidu nedosáhne v neděli sama na parlamentní většinu, bude případného koaličního partnera hledat asi jinde než právě u proruské strany Do Nejvyšší rady Ukrajiny by se měly dostat při tom ještě další tři až čtyři strany, které mají šanci překonat pětiprocentní hrabici nutnou pro vstup do rozdělování poměrně volené poloviny parlamentu. Těsně nad pěti procenty se zatím nachází strany Zelenského hlavních konkurentů z prezidentských voleb – uskupení bývalého prezidenta Petro Porošenka „Evropská solidarita“ a formace bývalé premiérky Julije Tymošenkové „Vlast“. První určitě zůstane kvůli rivalitě Porošenka se Zelenskym v opozici, druhá může být pro stranu nového prezidenta potenciálním partnerem, protože Tymošenková je údajně zadobře s oligarchou Ilhorem Kolomojskym, na jehož televizním kanále prezident Zelenskyj udělal kariéru komika a kde se vysílal i Sluha lidu.

Zpěvák a „milionář“ z Mukačeva, jehož písně zpíval Majdan

Zatím neznámou zůstává ale další strana s šancí na parlamentní zastoupení, která se jmenuje Hlas. V ukrajinštině má toto slovo – stejně jako v češtině – dva významy – hlas voliče i hlas zpěváka. A právě oba jeho významy v sobě spojuje uskupení, v jehož čele stojí rockový zpěvák Svjatoslav Vakarčuk. Tohoto rodáka z Mukačeva na Podkarpatské Rusi, která mezi válkami patřila k Československu, i držitele titulu PhD. v oboru supersymetrie (oblast částicové fyziky) a vítěze prvního vydání ukrajinské verze televizní soutěže „Chcete být milionářem?“ ovšem ukrajinská veřejnost zná hlavně jako rockového zpěváka a lídra kapely Elzin Oceán (Okean Elzy).

Její rockové balady se staly neoficiální hymnou nejprve Oranžové revoluce a pak i demonstrací na Majdanu. Když se rozbíhalo hledání kandidátů před posledními ukrajinskými prezidentskými volbami, patřil zpočátku Vakačuk v průzkumech k lídrům a měl dokonce podobnou podporu jako pozdější vítěz volebního klání Volodymyr Zelenskyj. Jenže pak se rozhodl nekandidovat, což mu mnoho Ukrajinců hlavně na západě země dodnes vyčítá, a jeho podpora klesla. Jeho jasně prozápadní strana Hlas proto teď bojuje o překročení hranice pěti procent. Vakarčukova formace je sice jakousi kopií strany nového prezidenta, ale pro Ukrajince ze západu země, kteří se na rusky mluvícího Zelenského stále často dívají s určitým podezřením, může být zajímavá. Sází na boj s korupcí, pyšní se tím, že jako jediná za sebou nemá žádné oligarchy – čímž se chce odlišit i od současného prezidenta s jeho sponzorem Ilhorem Kolomojskym. Také za ni nemohou kandidovat žádní poslanci dosavadního parlamentu, ale zase povolení dostali poslanci z dřívějších funkčních období, ostatně i samotný Vakarčuk byl po Oranžové revoluci sám krátce poslancem.

Jeden bavič vládne všem

Kromě Vakarčukovy strany o překročení pěti procent bojuje ještě uskupení kandidáta z posledních voleb podporovaného některými organizacemi občanské společnosti Ilhora Smeška, které se jmenuje „Síla a čest“, a možná i druhá proruská formace z východu země – „Opoziční blok“.

Ať už bude po nedělním hlasování detailní parlamentní jakékoli, volby budou další krokem k ovládnutí celého politického systému Ukrajiny prezidentem-bavičem Volodymyrem Zelenskym. Ten si bude moci zjednodušeně řečeno v ukrajinské politice dělat, co bude chtít, ale na druhou stranu také za vše ponese odpovědnost. Je proto otázkou, zda dokáže se „svým“ parlamentem za zády opravdu zlepšit život v jedné z nejchudších evropských zemí. Ukrajinci mu minimálně zatím v tomto ohledu věří a dávají mu šanci.