Symbolické gesto Kim Čong-una a Mun Če-ina - ilustrační snímek

Symbolické gesto Kim Čong-una a Mun Če-ina - ilustrační snímek Zdroj: Reuters

Jižní Korea poskytne KLDR humanitární pomoc za osm milionů dolarů

Jižní Korea je připravena poskytnout KLDR humanitární pomoc ve výši osmi milionů dolarů (185 milionů Kč), které by měly být využity na výživu a zdravotní péči pro děti a těhotné ženy. Konkrétní projekty pomoci z těchto peněz zajistí Světový program pro výživu (WFP) a Dětský fond OSN (UNICEF). Jihokorejské úřady dnes uvedly, že se pokusí finance dodat co nejdříve a že rovněž zvažují přímou zásilku potravin do Severní Koreje.

Světový program pro výživu tento měsíc sdělil, že Severokorejci mají v současné době rekordně malé příděly jídla, pouhých 300 gramů na den. Naléhavou potravinovou pomoc potřebuje v zemi až deset milionů lidí, tedy 40 procent populace. Podle severokorejských úřadů KLDR sužuje nejhorší vlna sucha za posledních 37 let.

"Vláda nejprve poskytnutí pomoci projedná s mezinárodními organizacemi. Přijme přitom taková opatření, aby podpora dorazila (na Sever) co nejrychleji," prohlásil dnes mluvčí jihokorejského ministerstva pro sjednocení I Sang-min. "Co se týče přímé pomoci, zvážíme tuto záležitost a pokusíme se pro ni získat podporu veřejnosti," dodal.

Jihokorejský prezident Mun Če-in vyjádřil naději, že humanitární podpora pomůže oživit diplomacii po únorovém summitu severokorejského vůdce Kim Čong-una a amerického prezidenta Donalda Trumpa, který skončil předčasně a bez dohody. Severní Korea od té doby obnovila testy raket krátkého doletu.

Soul naposledy poskytl humanitární pomoc Pchjongjangu prostřednictvím zahraniční agentur v roce 2015, kdy dal 800.000 dolarů Populačnímu fondu OSN (UNFPA), aby zhodnotil situaci v oblasti veřejného zdravotnictví v KLDR. Přímou potravinovou pomoc neposlala Jižní Korea na Sever od roku 2010, uvedla agentura AP.

Poskytnutí osmi milionů dolarů Světovému programu pro výživu a Dětskému fondu OSN na pomoc severokorejským dětem a těhotným ženám nabídla vláda jihokorejského prezidenta Mun Če-ina poprvé v roce 2017. Tento plán ale téhož roku zmařila série severokorejských jaderných a raketových zkoušek.

V roce 2018 se severokorejský diktátor Kim vydal na cestu diplomacie a od té doby se dvakrát sešel s šéfem Bílého domu Trumpem a třikrát s jihokorejským prezidentem Munem.