Kim Čong-un dorazil do Ruska

Kim Čong-un dorazil do Ruska Zdroj: Reuters

Kim Čong-un dorazil do Ruska
Kim Čong-un dorazil do Ruska
Kim Čong-un dorazil do Ruska
Kim Čong-un dorazil do Ruska
Kim Čong-un dorazil do Ruska
5
Fotogalerie

Kim Čong-un dorazil do Ruska, ve čtvrtek má jednat s Putinem

Obrněný vlak severokorejského diktátora Kim Čong-una dnes dorazil do Ruska. Podle agentury TASS se stroj krátce zastavil v pohraničním městě Chasan, kde Kima oficiálně přivítala vládní delegace. Vlak nyní pokračuje do sibiřského přístavu Vladivostoku, kde se má vůdce KLDR ve čtvrtek setkat s ruským prezidentem Vladimirem Putinem. Jednat budou především o jaderném odzbrojení Korejského poloostrova.

Jednání vrcholných představitelů obou zemí se má konat v době zvýšeného napětí vyvolaného nedávným severokorejským testem nové taktické zbraně. Únorová v pořadí druhá schůzka v Hanoji mezi Kimem a americkým prezidentem Donaldem Trumpem, který se snaží severokorejského diktátora přesvědčit k jadernému odzbrojení Korejského poloostrova výměnou za zrušení sankcí, skončila neúspěchem. Podle agentury Reuters se tak Kim nyní snaží získat mezinárodní podporu pro hospodářský rozvoj své izolované země.

Severokorejského vůdce dnes ve pohraničním Chasanu kromě oficiální vládní delegace vítala i děvčata v ruských národních krojích, která mu nabídla chléb se solí. Kim však nabídnutý chléb neochutnal, povšimla si agentura Interfax. Po krátké zastávce vlak severokorejského diktátora následně pokračoval v cestě do Vladivostoku.

V sibiřském přístavu podle místních médií panují před čtvrtečním summitem přísná bezpečnostní opatření. Pro veškerou námořní dopravu je dočasně uzavřen přístup do vod u ostrova Russkij, několik kilometrů jižně od Vladivostoku. Na ostrově se nachází kampus dálněvýchodní univerzity, v němž by se podle spekulací médií mohlo jednání obou lídrů uskutečnit. Uzavřena má být po několik dní také část hlavního železničního nádraží a odkloněna bude i autobusová doprava z jeho okolí.

Kima na jednání ve Vladivostoku doprovází řada vysokých úředníků včetně šéfa severokorejské diplomacie Ri Jong-hoa či náměstkyně ministra zahraničí Čche Son-hui.

Podle agentury AP zatím není jasné, jakou roli bude mít Moskva ve snahách obnovit "jadernou diplomacii" s KLDR, summit ale nabízí Putinovi možnost zvýšit vliv Ruska na regionální politiku. Pchjongjang naproti tomu usiluje o dodávky ruské elektřiny a přilákat chce i ruské investice, zejména na modernizaci chátrajících průmyslových závodů postavených v dobách Sovětského svazu, železnice a další infrastruktury.