Radního Jiřího Švachulu (53, ANO) měli zatknout detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu po zásahu na radnici Brno-střed.

Radního Jiřího Švachulu (53, ANO) měli zatknout detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu po zásahu na radnici Brno-střed. Zdroj: Foto Blesk - Zdeněk Matyáš a Jiří Nováček

Sponzor hnutí Ano i dlouholetý úředník. Podívejte se, koho poslal soud do vazby za manipulaci se zakázkami

Policie na radnici Brno-střed zasahovala od čtvrtečního do sobotního rána. Následně poslal soud do vazby radního městské části Brno-střed Jiřího Švachulu (ANO), který měl na starosti investice, a spolu s ním také vedoucího investičního odboru Petra Liškutina a tři podnikatele ve stavebnictví či realitách. Jde o Petra Kaláška, Pavla Ovčarčina a Lubomíra Smolku. Celkem policie obvinila devět lidí z účasti na organizované zločinecké skupině, zjednání výhody při zadávání veřejných zakázek a z úplatkářských trestných činů. 

Jiří Švachula

Radní Jiří Švachula (ANO)Radní Jiří Švachula (ANO)|Foto Blesk - Jiří Nováček

Do veřejného povědomí se dostal nejprve jako galerista. V jeho Galerii Aspekt vystavovali přední čeští umělci. V politice působil dvaapadesátiletý Švachula v barvách hnutí ANO a na radnici Brno-střed měl dosud jako uvolněný člen rady na starosti investice a správu bytových domů. V minulém volebním období byl Švachula místostarostou Brna-středu, i tehdy se zabýval podobnou problematikou. Patří ke sponzorům ANO, je členem dozorčí rady ČD Cargo.

Petr Liškutin

Petr Liškutin (uprostřed)Petr Liškutin (uprostřed)|Profimedia.cz

Dlouholetý úředník vede odbor investiční a správy bytových domů v centrální městské části. Zároveň je neuvolněným místostarostou Brna-Ivanovic. Podle webu volby.cz kandidoval loni jako ivanovický lídr ANO, podle kandidátní listiny byl členem hnutí. "Moc dlouho jsem se na politiku jen díval. Jen otevřeností a transparentností je možné úroveň místní komunální politiky pozvednout na úroveň, jakou si obyvatelé Ivanovic zaslouží," uváděl Liškutin na webu ANO.

Lubomír Smolka

Šestašedesátiletý Smolka je předsedou představenstva akciové společnosti KROS - stav. Firma založená v roce 1991 se specializuje na rekonstrukce staveb v centrech měst pro potřeby bydlení, obchodu, školství a služeb. Podle registru smluv pracovala firma KROS - stav pro Brno střed na několika zakázkách při opravách fasád, výměnách oken či rekonstrukcích bytů.

Pavel Ovčarčin

Dalšího zadrženého, podnikatele Ovčarčina, spojují média s firmou Finrax. V obchodním rejstříku má firma jako předmět podnikání uvedený pronájem nemovitostí, bytů a nebytových prostor a také velkoobchod. Ovčarčinovi je 58 let.

Petr Kalášek

Devětačtyřicetiletý podnikatel Kalášek působí jako jednatel v obchodní firmě Geotest Real. Podle rejstříku se firma zabývá pronájmem nemovitostí, bytových a nebytových prostor a také nespecifikovanou výrobou, obchodem a službami. Lidové noviny upozornily, že Kalášek loni neúspěšně kandidoval za ODS do zastupitelstva v Brně-Jundrově. Web volby.cz jej uvádí jako člena ODS.

Policejní vyšetřování se týká celkem devíti lidí, je mezi nimi také podnikatel Saman El-Talabani, který bude stíhaný na svobodě. Druhá větev vyšetřování podle dostupných informací sleduje dění kolem mýtného tendru včetně schůzek mezi zástupci firmy Kapsch, místopředsedou ANO Jaroslavem Faltýnkem a předsedou antimonopolního úřadu Petrem Rafajem. Pojítkem obou větví by mohl být právě Švachula, který není jen řadovým komunálním politikem, ale také sponzorem ANO a členem dozorčí rady státního podniku ČD Cargo.