Ilustrační snímek

Ilustrační snímek Zdroj: Profimedia.cz

Cestující ve vlacích příliš používají internet, České dráhy uvažují o omezení připojení

České dráhy uvažují kvůli rostoucím nákladům o omezení internetového připojení ve svých vlacích. Dopravce by mohl nově regulovat objem stáhnutých dat, připojení by mělo nadále zůstat zdarma. Upozornil na to dnes server zdopravy.cz, ČTK to potvrdil mluvčí ČD Radek Joklík. Konkurenční dopravci omezení internetu ve svých vlacích zatím neplánují.

České dráhy poskytují internetové připojení Wi-Fi ve více než 800 dálkových i regionálních spojích. Podle mluvčího bude společnost připojení rozšiřovat do dalších vozů. "V současnosti například realizujeme projekt instalace Wi-Fi do cca 300 dalších vozů pro dálkové vlaky. Zhruba 100 z nich již zařízení má nainstalováno," uvedl.

Dráhy dosud měly od operátorů výjimku, která jim umožňovala neomezený objem dat. Cestující tak mohli během cesty neomezeně stahovat soubory. Objem spotřebovaných dat byl však vyšší, než všechny strany původně očekávaly, operátoři proto svou výjimku zrušili.

"Očekáváme proto několikanásobný růst nákladů spojených s poskytováním Wi-Fi v našich spojích. Řádově půjde o desítky milionů korun, které budeme muset při současném neomezeném čerpání dat ročně platit," podotkl Joklík.

Státní dopravce proto zvažuje regulací objemu stahovaných dat, tak jako to aplikuje na území Německa ve vlacích Praha - Berlín - Hamburk. "Možností regulace je nicméně více a způsoby a míru případného omezení zatím pouze analyzujeme. Zákazníky budeme o změnách včas informovat," dodal mluvčí.

Neomezené internetové připojení nabízí na svých linkách i konkurenční dopravci. Ti se zatím ke změnám nechystají. "Neomezený přístup k datům pro své cestující ve vlacích i autobusech hodláme zachovat i do budoucna," řekl mluvčí RegioJetu Aleš Ondrůj.

České dráhy v souvislosti s rozšiřováním internetového připojení ve vlacích připravují vypsání nové zakázky na operátory, kteří budou službu připojení a čerpání dat ve vlacích státního dopravce zajišťovat.

Diskusi o cenách internetového připojení a objemu dat nedávno rozvířila ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO), která v ČT uvedla, že Češi spíš hledají připojení k bezdrátovým Wi-Fi sítím. Vybudování mobilních sítí podle ní stálo operátory miliardy korun a data jsou drahá, protože je využívá jen malá skupinka lidí. "My potřebujeme, aby daleko víc lidí využívalo těch mobilních sítí. A to je jedna z cest, která ke zlevnění dat povede," řekla Nováková.