Video placeholde

Herečka Stárková: Užívám si své tělo, Most! není Dallas a má jasný konec. Rasistům otevírá oči, může je utvrdit

Most! je jízda, která ukazuje, jaké to v naší zemi je. Představitelka Dáši herečka Erika Stárková říká, že seriál otevírá oči rasistům. Další lidi ale prý může utvrdit v tom, že je v pohodě být debil. Je to prostě na každém z nás. Za rasismus Čechů podle Stárkové můžou politici, strach i nevědomost. Děti je podle ní třeba vychovávat v pravdě a lásce, i o transgenderu. Na svou roli je hrdá. S Dášou má leccos společného. Obě jsou křehké ženy, které si užívají své tělo.

Stárková se sama setkala se ženou, která ji řekla, že jí Most! otevřel oči a že změnila názor na Romy. Výroky politiků přitom vnímá negativně. Prezident Zeman podle ní nemá právo říkat, že fackování Romů je v pořádku. Lidé k němu totiž vzhlíží a s podobnými slovy se ztotožňují. Drží se totiž ve svém očůraném území, a tak nevystoupí ze strachu.

To, že Česko nepřijalo uprchlíky ani děti ze Sýrie, je prý průšvih. Před 2. světovou válkou to šlo a nám teď válka nehrozí. Lidi ale věří třeba tomu, že se tu bude zavádět právo šaría. V Německu přitom migrantům a uprchlíkům pomáhají i herci, tady ale nic takového není možné. Stárková zdůrazňuje, že pomoct lidem, kterým jde v jejich zemi o život, je naše povinnost.

Stárková: Most! mě posunul dopředu

Herečka je hrdá na to, že mohla ztvárnit transgender postavu. Povedlo se jí prý zdůraznit její křehkost, nebyl to přitom jednoduchý úkol. Kritiku, třeba ze strany poslance Foldyny, odmítá. Děti je podle ní třeba vychovávat v pravdě a lásce. Je třeba jim ukázat, že transgender lidé mají právo žit tak, jak se cítí. Pro společnost je to ale nové, a proto to tak Českem otřáslo. Stárková přitom rozumí tomu, že transgender postavy chtějí hrát transgender herci. Pro ní to byla obrovská škola, která ji posunula dopředu.

Bude mít seriál Most! pokračování? Jak se Erika Stárková dívá na prezidenta Zemana? Proč se postavila proti další těžbě uhlí v regionu? A čeho se nejvíc bála?