Video placeholde

Janek Rubeš: Praha by mohla Hrad zavřít, kontroly jsou šílenství, v centru města už Češi nejsou vítáni

Janek Rubeš chce věci měnit. Snaží se Čechům vybojovat zpátky centrum Prahy, kde už nejsou vítaní, ukázat turistům, že Praha není jen o alkoholu a že tu nemusí být okradeni, a taky dál tlačí na nepoctivé směnárny a firmy, které si myslí, že jim to tu patří. To všechno třeba v pořadu Honest guide. Radí taky novému vedení Prahy, které ho ve své akceschopnosti příjemně překvapilo. A uvědomuje si, že jeho práce má daleko větší zásah než dřív. I proto se třeba chce zamýšlet nad propagací alkoholu při doporučování hospod.

Co Rubeše motivuje? Třeba policejní kontroly na Pražském hradě, které označuje za šílenství. Prý ho naštvaly vůbec nejvíc. Doufá, že primátor Hřib bude na prezidenta a jeho spolupracovníky tlačit. Praha by prý mohla uzavřít pozemky v okolí Hradu a tak ho zavřít, „vytlouct klín klínem“.

Podle Rubeše centrum Prahy už není pro Čechy. Moc se přizpůsobilo turistům. Všechny minimarkety prodávají marihuanová lízátka a absint a v kostelech se pořádají předražené koncerty. Někde se pak dají sehnat drogy během minut. Rubeše baví ukazovat lidem místa, která jsou jiná. Třeba hospodu U Zlatého tygra nebo U Žaludu.

Rubeš říká, že mu nejde o slávu. Chodí třeba do nepoctivých směnáren zhasínat a zavírat dveře, aby jejich osazenstvu práci znepříjemnil. A naštval je. Na výhrůžky je zjevně zvyklý a lidí, kterým jde o hodně peněz, se nebojí. „Tak mě zabijou,“ říká s úsměvem a dodává, že pak by se mohlo o jeho tématech aspoň víc mluvit.

Svoje zkušenosti se Rubeš snaží předat politikům, pokud ho požádají o radu. Třeba vedení Prahy upozornil na směnárny, které okrádají turisty a fungují v budovách, které patří městu. Praha díky němu taky prý vypoví smlouvu obchodu, který prodává masky s Adolfem Hitlerem. Rubeš taky varuje před firmou, která staví načerno v Praze bankomaty.

Proč Jankovi Rubešovi vadí historická auta v centru Prahy? Proč nechce lákat turisty na to, kde sehnat v Praze marihuanu? Chystá se do politiky? A jak se vyrovnává se svojí popularitou?