Video placeholde

Herec Jan Cina: Miloval jsem dívky, ale nestačilo to. Chci manželství gayů a leseb, zabránilo by sebevraždám

Koho ohrožuje manželství homosexuálních párů? Podle herce Jana Ciny nikoho a naopak by společnosti prospělo. Se svým partnerem je přes 12 let a chce si ho vzít. I proto se do kampaně za uzákonění stejnopohlavních svazků vložil. Je to prý hlavně o lásce. V rozhovoru otevřeně popisuje své motivace i to, jak se s vlastní orientací v mládí vyrovnával. Zároveň je poloviční Rom a v nadsázce říká, že se cítí jako esence jinakosti.

Podle Ciny se Češi tváří, že jsou otevření, realita je ale trochu jiná. Nejsou opravdu tolerantní, je jim to spíš prostě jedno. Tedy dokud se jich to netýká osobně. Herec nechápe, jak by manželství homosexuálů mohlo ohrozit tradiční rodinu. Registraci s přidáním některých práv, jak to navrhuje třeba poslanec Nacher, odmítá. Manželství je symbol a to slovo je pro něj důležité. Většinová společnost by podle něj uznáním práv homosexuálů získala na síle a konečně bychom si byli všichni rovni.

Řada Čechů totiž svoji orientaci stále skrývá. Cina mluví o lidech s rodinami i důchodcích, kteří se třeba bojí tlaku příbuzných nebo svého okolí. Sám má prý štěstí, protože se nikdy nesetkal se špatnou reakcí. Chápe ale, že v regionech a jiných profesích je situace výrazně složitější. Cina přibližuje, jak sám objevování své sexuální orientace prožíval. Podle svých slov miloval dívky, ale nestačilo mu to a sám nevěděl, co se v něm děje.

Jaké jsou argumenty pro manželství homosexuálních párů? Jak se Jan Cina vyrovnává s argumenty oponentů? Proč mu někdy vadí, že ho definují herecké úspěchy místo jeho homosexuality a snahy dobře žít? A kam až zpětně dokáže vysledovat sympatie ke stejnému pohlaví?