Video placeholde

Ghalebová: Islám mi dává sílu a hidžáb svobodu. Češi se mě bojí, muslimky tu fyzicky napadají a mlčí se o tom

Muslimové v Česku se bojí budoucnosti. Studentka Eman Ghalebová situaci v tuzemské mulimské komunitě zná. Prý dochází k fyzickým útokům, o kterých se mlčí. Sama si už zvykla a pomáhá jí i víra, která jí dává sílu. Hidžáb je zas symbol svobody. Ghalebová ostře kritizuje politiky a jejich vyjadřování, prý z ní dělají svým populismem a výroky na hraně zákona teroristku. Přiznává přitom, že někteří uprchlíci krizi zneužívají. Takových by se štítila.

Ghalebová popisuje, že útoky a nadávky se stupňují od začátku migrační krize. Pomalu si na ně přitom už zvykla a stala se bezcitnou. Právě to, že se z útoků na lidí jiné víry a barvy plety stala norma, je podle ní velmi špatně. Muslimky se totiž i teď stávají oběťmi fyzických útoků a mlčí o tom, nebo se jim lidé nevěří. Ghalebová takové příběhy zná. Za vším jsou údajně politici a jejich vytváření umělého nepřítele v situaci, kdy chybí ten reálný. Ghalebová si uvědomuje, že jinde v Evropě k útokům teroristů a obecně problémům s radikalizací dochází, nereprezentuje to ale prý všechny muslimy a v Česku to vůbec nehrozí.

Studentka strach lidí chápe. Obavy mezi lidmi jsou ale už tak velké, že jsou ochotní vzdát se svých hodnot. Dokazuje to prý i případ českého teroristy, důchodce Baldy, který je první obětí populismu. Muslimové se ale bojí a i mezi nimi strach roste. Jde hlavně o budoucnost, kam ještě může situace eskalovat. Její sestra totiž chodila do třídy v teplické škole, na kterou se po uveřejnění fotky dětí snesly nadávky a útoky. Ghalebová se bojí, jestli se tu někdy děti skutečně nebudou do plynu posílat. Věří ale, že se společnost probudí.

Islám je pro Ghalebovou důležitý, dává jí sebevědomí, sílu a odpovědi na životní otázky. Říká, že jí trvalo, než ho opravdu pochopila. Nikdy se prý necítila méněcenná ani zotročená. Tvrdí, že muži a ženy jsou si rovni, aspoň před zákonem. Dodává ale, že k bohu má někdo blíž. Její rodina bere Česko jako domov. Zároveň ale říká, že kdyby se situace vyvíjela dál špatně, mohli by být nuceni odejít.

Co pro Eman Ghalebovou znamená hidžáb a jak se jí chodí po ulicích? Jak se vyrovnává s útoky a nenávistí? Co si myslí o českých politích? A skutečně se není třeba mezi českými muslimy bát radikalizace?