Princ Harry a vévodkyně Meghan

Princ Harry a vévodkyně Meghan Zdroj: ČTK, EPA, Reuters,

Princ Harry s Meghan byli povoláni do služby vlasti. V Irsku se budou snažit vyžehlit Brexit

Dva měsíce po slavné svatbě, která potvrdila rozdělení britské i světové veřejnosti na dva tábory – ty, kteří Meghan milují, a ty, kteří ji nenávidí, byli vévoda a vévodkyně ze Sussexu povoláni do služby vlasti. Vláda Theresy Mayové manžele požádala o návštěvu sousedního Irska, s nímž zemi pojí problematický vztah. Ten je navíc, obdobně jako vztahy s ostatními evropskými zeměmi, nahlodáván nejistým výsledkem brexitových vyjednávání.

Pro Meghan a Harryho se bude jednat o první zahraniční návštěvu. Irsko si podle britských diplomatů nyní vyžaduje zvláštní péči a oblíbený pár by podle všeho mohl nastartovat novou kapitolu britsko-irských vztahů. Harry s Meghan tak budou následovat příkladu prince Charlese, který po Irsku cestoval minulý měsíc.

Pro Meghan, která se od svatby snaží do nové role dostat co nejdříve, to nebude první návštěva zeleného ostrova. Vřelého přijetí se jí dostalo už před pěti lety, když zde přebírala ocenění za výkon v seriálu Kravaťáci.

Nyní jsou ovšem okolnosti diametrálně odlišné. Těžko se například bude účastnit soutěže v čepování piva jako minule. Na křepčení s manželkou Bona Voxe může pravděpodobně zapomenout také. Na stole jsou vážnější věci.

Po boku manžela se setká s premiérem Leo Varadkarem a prezidentem Michaelem Higginsem. Iry se bude pokušet získat poukazem na své irské předky z otcovy strany. Varadkar se nechal slyšet, že návštěvu členů královské rodiny vítá. Během procesu vystupování Británie z Evropské unie se podle něj musí obě země začít soustředit na posílení bilaterálních vztahů.

Irsko navíc také doufá, že pozornost médií pomůže přitáhnout do hlavního města i do vzdálenějších koutů Irska nové zástupy turistů.

Harry s Meghan se návštěvou v Irsku připojí k Williamovi a Kate, kteří podobnou cestu podnikli v zimě do Skandinávie. Mise je jasná. Windsorové mají vzkázat Evropanům, že Británie možná vystupuje z EU, ale nikam se nestěhuje a se svými sousedy chce setrvat v co nejsrdečnějších vztazích. Královnini potomci se tak především snaží pomoci Brexitem ohroženému obchodu.