Maja Merhiová

Maja Merhiová Zdroj: ČTK

Syrská dívka bez nohou, která chodila na konzervách od masa, dostane díky sociálním sítím pravé protézy

Příběh syrské dívenky, jejíž smutné snímky obletěly v uplynulém týdnu sociální sítě, bude mít zřejmě alespoň v rámci možností šťastný konec. Devítiletá Maja Merhiová byla zachycena na snímku, jak chodí s pomocí prostých podomácku vyrobených protéz vyrobených z plechovek od jídla. Nyní dívka dostane „pravé“ protézy.

Maja Merhiová se bez nohou už narodila. Trpí totiž vzácnou kongenní poruchou, kterou „zdědila“ po svém otci, jež také nemá nohy. Se svou rodinou žila Maja v Aleppu, odkud ji ale válka vyhnala do uprchlického tábora pro vnitřně vysídlené osoby. Právě v uprchlickém táboře v Idlíbu žije Maja většinu svého života – už sedm let.

Poté, co se snímek dívky dostal na sociální sítě, přišla odezva z tureckého Istanbulu. „Maja bude chodit. Dá-li bůh, tak během tří měsíců,“ řekl doktor Mehmed Zeki Culcu z istanbulské kliniky, která se specializuje právě na pacienty s amputovanými končetinami a jejich následnou „socializaci“ s protézami. Fotografií dívky si všimli pracovníci Červeného kříže, kteří ji také do Istanbulu i s jejím otcem převezli.

Maja, stejně jako její otec, byla původně schopná se pohybovat plazením po rukou, ale po poslední operaci, již musela podstoupit, jí byly nohy ještě o něco zkráceny, a pohyb se pro ni stal už nemožný. Dívka tak celé dny jen seděla, což mělo špatný vliv na její psychiku i nečinné tělo. Otec Mají tak vytvořil miniaturní protézy z konzerv od jídla, díky nimž mohla Maja chodit.

Nyní však dívka dostane kvalitní protézy, k čemuž pomohlo především sdílení a zájem o osud Mají na sociálních sítích.

Od počátku syrské války se stala zdravotní péče pro její oběti téměř nedosažitelná. Pro některé zmrzačené či nemocné je tak péče, bez níž lidé nemohou přežít, jen vzdálený sen. Situaci komplikuje bludný kruh, kdy k vládním nemocničním zařízením se nelze dostat prakticky vůbec, a polní nemocnice na „opozičním“ území jsou zase častými terči smrtících leteckých útoků. Více než polovina předválečné populace Sýrie – na 12 milionů lidí – utekla ze svých původních domovů, nebo se stala tzv. vnitřně vysídlenými obyvateli, kteří žijí stále na území Sýrie, avšak v táborech ve zcela nevyhovujících podmínkách.