Chlapci i jejich trenér jsou zesláblí, ale jinak v pořádku. Jak se dostanou z jeskyně, se však stále neví.

Chlapci i jejich trenér jsou zesláblí, ale jinak v pořádku. Jak se dostanou z jeskyně, se však stále neví. Zdroj: ČTK

Drama v thajské jeskyni nekončí. Záchranáři nevědí, jak dostat děti ven

Po počáteční úlevě z nalezení dvanácti malých fotbalistů a jejich kouče přišlo rychlé vystřízlivění. Uvězněné děti i jejich rodiny předpokládaly rychlé setkání. To ale stále nepřichází. A bohužel není příliš pravděpodobné, že by se ho měl svět v nejbližší době dočkat.

Mladí Thajci ve věku od 11 do 16 let a jejich 25letý trenér uvízli v jeskynním komplexu, který je dlouhý zhruba deset kilometrů, minulou sobotu. V pondělí v brzkých hodinách je objevili britští jeskynní potápěči a nyní se o ně starají thajští Navy Seals. Hlavní překážkou v jejich návratu je dvoukilometrová vzdálenost od vchodu do zaplaveného komplexu. K nim pak vede jen úzký, zcela zaplavený kanál.

„Dali jsme těm chlapcům jídlo, lehko stravitelné, s vysokou energetickou hodnotou. Postupovali jsme přesně podle lékařských doporučení. Nemusíte se proto bát, dostává se jim té nejlepší péče. Všechny je dostaneme do bezpečí. Nyní plánujeme, jak tak učiníme,“ řekl přítomným reportérům Aphakorn Yoo-kongkaew z thajského námořnictva.

Potápění je krajní, ale asi nejreálnější varianta

Dětem bylo umožněno komunikovat s rodinami prostřednictvím telefonní linky a záchranáři tvrdí, že se teď soustředí na obnovení jejich síly. Thajské námořnictvo dopravuje k dětem zásoby jídla na čtyři měsíce a plánuje zahájit potápěčský výcvik. Tak, aby mohli fotbalisté následně zvládnout náročnou cestu. Tvrdí přitom, že není třeba spěchat. Právě zmínění oněch čtyř měsíců naznačuje, že by záchranáři mohli zahájit evakuaci až po skončení období dešťů.

Meteorologové nicméně očekávají v nejbližších dnech další lijáky. Námořnictvo proto možná bude muset zahájit záchrannou akci daleko dříve. Někteří z chlapců ale neumí plavat. Evakuace skrze potápění je tedy tou poslední zvažovanou variantou. Přečerpávání vody z jeskynního komplexu však bylo zatím neúspěšné a hladina zůstává na stejné úrovni. Hledání jiné únikové cesty bylo rovněž bezvýsledné, a tak thajským Navy Seals nakonec možná stejně nic jiného nezbude.