Jeskynní systém může být dlouhý až 500 metrů

Jeskynní systém může být dlouhý až 500 metrů Zdroj: bbc

Jeskynní systém může být dlouhý až 500 metrů
Jeskynní systém může být dlouhý až 500 metrů
Jeskynní systém může být dlouhý až 500 metrů
3
Fotogalerie

Amatérští průzkumníci objevili pod Québecem systém jeskyní starý 15 tisíc let

Tým amatérských průzkumníků objevil pod kanadským městem Montreal komplex jeskyní, které jsou staré až 15 tisíc let. Luc Le Blanc a Daniel Caron se nyní těší ze svého životního objevu. Jeskynní podvodní systém hodlají dále zkoumat.

Některé části těchto podzemních proláklin musí být zkoumány pouze na loďce. Jeskynní systém, který muži objevili, je napojený na jiný komplex chodeb, který je známý. Jmenuje se Saint-Léonard. Nově objevený komplex se na něj v několika místech napojuje.

Komplex starý tisíce let se nachází asi 6 metrů pod zemským povrchem a zatím se předpokládá, že jeho délka je zhruba 200 metrů. Muži však předpokládají, že by se konečné číslo mohlo vyšplhat až na 500 metrů. Průzkum, který muži dělají od roku 2014 a který dostal pomyslnou korunu právě nyní, totiž ještě není u konce.

Le Blanc a Caron jsou oba členové Québeckého speleologického spolku, který se mimo jiné snaží dokázat, že pod Québecem se nachází ještě rozmanitější systém jeskyní, než muži objevili. Vůbec první náznak, že se jejich výzkum ubírá správným směrem, se týmu naskytl v roce 2014. Tehdy objevili podzemní vodu a malou prasklinu ve stěně, která je dovedla až k jeskyni samotné.

Dvoučlenný tým objevitelů zatím opatrně prozkoumává podzemní terén. Je totiž nutné zjistit, zda nejsou podzemní jeskyní ovlivněny základy některých obytných domů, pod nimiž se dosud netušený prostor nacházel. „Je to pro nás velký objev,“ uvedl jeden z mužů. „Takový, který uděláte jednou za život,“ dodává.