Ostře sledované setkání korejských lídrů

Ostře sledované setkání korejských lídrů Zdroj: Foto ČTK

Zákulisí historického korejského summitu: Vtipy diktátora Kima, studené nudle a rýžové víno s azalkami

Historický summit mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a jihokorejským prezidentem Mun Če-inem, který se uskutečnil v demilitarizované zóně, jež rozděluje obě země, byl plný překvapení. Zajímavé je, že většina zajímavostí se dá připsat na vrub Kim Čong-una. Ten byl podle všeho ve velmi dobré náladě. Podívejme se proto na zákulisí významné schůzky, která by mohla předznamenat uklidnění a mír na Korejském poloostrově.

Summit se uskutečnil v pátek 27. dubna v Pchanmundžomu, jež se nachází v demilitarizované zóně mezi Severní a Jižní Koreou. Zde demarkační linie od roku 1953 rozděluje Korejský poloostrov. Oficiálně jsou oba státy pořád ve válečném stavu, protože mírová dohoda nebyla stále podepsána. Existuje jen smlouva o příměří. Podívejme se, co všechno se zde v rámci summitu odehrálo:

Kim Čong-un se objevil v 9 hodin 28 minut místního času, kdy opustil pavilon Panmungak na severokorejské straně. Byl v černém obleku ve stylu někdejšího čínského vůdce Mao Ce-Tunga. Doprovázelo ho devět členů delegace a osobní strážci. K demarkační linii, kde na něj čekal Mun Če-in, ale přišel sám. A usmíval se.

„Je mi potěšením se s vámi setkat,“ řekl Mun. „Vskutku, jsem nadšený, že se setkáváme na tomto historickém místě. Je dojemné, že jste došel až k demarkační linii, abyste mě osobně uvítal,“ opětoval zdvořilost Kim. Jihokorejský prezident mu pak řekl, že udělal „významné a odvážné rozhodnutí“ a že je to „historická chvíle“.

Pak Kim a Mun společně překročili demarkační linii směrem na jih a byl to vůbec první krok vůdce KLDR v Jihokorejské republice v historii. Stalo se tak mezi modrými budovami, které jsou označené jako T2 a T3 Zde se konají různá jednání.

Potom nastalo velké překvapení, které bylo popsáno takto: „Vy jste přišel na jih, ale kdy já budu moci na sever?,“ zeptal se Mun. „Proč bychom tam nešli hned?,“ řekl Kim. Vzal pak prezidenta za ruku a překročili linii směrem na sever. Tam setrvali asi 10 sekund a byl to jeden z nejzajímavějších momentů summitu. Když se vraceli na jih, opět se drželi za ruce. To byla pastva pro kamery a fotografy. Prý to nebylo plánované. Možná, ale bylo to sehrané dokonale.

V 9:34 se Kim octil jako první nejvyšší představitel Severní Koreje před jihokorejskou čestnou stráží. Jihokorejští prezidenti to již zažili v letech 2000 a 2007 na severu.

 

Kolem 9:40 vstoupili oba politici do „Domu Míru“, kde proběhlo samotné jednání. Do návštěvní knihy Kim napsal: „Nyní začínají nové dějiny - věk míru od počátečního historického bodu.“

Jednání delegací začalo v 10:15 v druhém patře „Domu míru“ a trvalo 100 minut.

Na rozdíl od svého otce Kim Čong-ila, který neuměl dobře mluvit, současný vůdce Severní Koreje připomíná spíše svého charismatického dědečka Kim Ir-sena. Také ten si liboval v nejrůznějších vtípcích. Kim Čong-un podle jihokorejských zdrojů dokonce těsně před oficiálním jednáním vtipkoval i na téma raket, které ještě před několika měsíci strašily svět.

S humorem také svým partnerům popsal, že večer budou moci ochutnat jedno z národních jídel severu, studené nudle naengmyeon (tak se jim ale říká na jihu, na severu je to raengmyŏn). Do tohoto jídla se dávají různé ingredience včetně pohanky. „Nudle jsou z daleka,“ prohlásil Kim. Pak se otočil ke své sestře a řekl: „Možná bychom v tomto případě neměli používat slovo daleko, že? Když navrhujeme, aby se obě země sblížily.“

„Slyšel jsem, pane prezidente, že jste nespal dobře, když se kvůli nám sešla Rada bezpečnosti OSN,“ říkal pak Kim svému partnerovi na konto jednání OSN o možných dalších sankcích proti KLDR kvůli jejímu jadernému a raketovému programu. „Uvidíte, už budete spát dobře,“ dodal. 

Na oběd odjel Kim ve svém černém pancéřovaném Mercedesu zase na sever. Video, na kterém kolem auta běží jeho 12 bodyguardů, obletělo svět a mnoho lidí pobavilo.

Ve čtyři hodiny odpoledně Mun Če-in a Kim Čong-un v demilitarizované zóně zasadili památný strom. Byla to borovice pocházející z roku 1953, kdy byla podepsána dohoda o příměří, jež ukončila boje korejské války. Ke kmeni stromu nasypali několik lopat hlíny z nejvyšší jihokorejské hory Halla a severokorejské posvátné hory Pektu, na které se podle legend vládnoucích komunistů narodil otec stávajícího vůdce a někdejší hlava státu Kim Čong-il. Borovici pak zalili vodou z jihokorejské řeky Han, která protéká Soulem, a ze severokorejské řeky Tedong, na níž leží Pchjongjang.

Potom u nedalekého mostu oba vůdci seděli 30 minut úplně sami. Jen několik minut nechali pracovat ve své blízkosti pár fotografů a kameramanů. Jihokorejský prezidentský palác tuto část summitu vysílal živě, ale bylo to bez zvuku. Co si zde korejští politici řekli, zveřejněno nebylo. Jen bylo vidět, že Kim se opět někdy smál.

 

Posezení ve dvou skončilo v 17:20 a o čtyřicet minut později oba předstoupili s výsledky summitu před novináře. Kim, což diktátoři většinou nedělají, poděkoval také médiím.

Na následující slavnostní večeři už byly i manželky vůdců. Na zveřejněných fotografiích se na sebe tyto dvě ženy usmívaly a držely se také za ruce. Idylka ze všech stran.

Na večeři si na zdar jednání všichni připili ze šampusových skleniček speciálním rýžovým vínem „myeoncheon dugyeonju“, která má příchuť azalek. Historie tohoto nápoje je stará 1200 let a vyrábí se jedinečnou metodou, která se nepoužívá nikde jinde na světě.

Jak víno Kim Čong-unovi a Mun Če-inovi chutnalo, to nevíme. Zatím ani nevíme, zda nadějné signály o míru a jaderném odzbrojení na Korejském poloostrově, které zazněly na pátečním summitu, dojdou naplnění. Nezbývá než doufat. Zdá se ale, že tentokráte je zde mír přece jenom o něco blíž, než kdykoli v minulosti.