Macron na summitu EU v Bruselu

Macron na summitu EU v Bruselu Zdroj: Reuters

Francouzský prezident Emmanuel Macron přijede do Česka 17. května

Příjezd francouzského prezidenta Emmanuela Macrona bude letos jednou z nejočekávanějších politických návštěv v České republice. Podle informací Reflexu.cz přijede Macron na začátku druhé poloviny května, v Praze by měl být i 17. května. Informace pochází ze zdrojů francouzské komunity, která žije v Česku.

Návštěva Emmanuela Macrona je velmi očekávaná i z toho důvodu, že mezi Francií a Českem panují spory ohledne přerozdělovacích migračních kvót. Podle diplomatických zdrojů by se ale situace měla v tomto směru spíše uklidnit.

Macron loni v červnu tvrdě napadl země střední Evropy, které odmítají přijímat uprchlíky. V rozhovoru pro osm evropských deníků tvrdil, že některým „východoevropským státům slouží EU jen k čerpání peněz, aniž by respektovaly její hodnoty a pravidla“ a že za to by mohly být potrestány. „Evropa není supermarket. Evropa je společným osudem. Je oslabována, pokud uzná, že její zásady jsou odmítány. Evropské země, které nerespektují pravidla, by mohly čelit politickým důsledkům,“ řekl kromě jiného francouzský prezident na adresu zemí jako je Česko, Polsko či Maďarsko.

Ministr zahraničí Martin Stropnický minulý týden oznámil, že Macron přijede do Česka v květnu, datum neupřesnil. Mohou být za tím i bezpečnostní důvody, protože Francie se již několik let potýká se silnou vlnou islámského terorismu a úřady nechtějí dopředu oznamovat pohyb prezidenta země galského kohouta. Kvůli teroristickým útokům odložil v roce 2016 návštěvu České republiky hned dvakrát Macronův předchůdce François Hollande.

Macron se sejde s prezidentem Milošem Zemanem a na jeho návštěvu se pečlivě chystá také premiér Andrej Babiš, který hovoří velmi dobře francouzsky a s francouzským nejvyšším představitelem se zná. Právě Babiš má podle Reflexu.cz velký zájem na tom, aby diskuse o uprchlických kvótách na evropské úrovni dál nepokračovala.

Francie je pro Česko 8. nejdůležitějším dovozcem a 5. nejdůležitějším exportním trhem. Působí u nás téměř pět set francouzských firem, které zaměstnávají přes 64 tisíc lidí. Momentálně pak tady žije kolem 11 tisíc Francouzů a tvoří poměrně silnou komunitu.