Zničené syrské město Aleppo - ilustrační foto

Zničené syrské město Aleppo - ilustrační foto Zdroj: Reuters

Turecko zahájilo bombardování na severu Sýrie, vzniká nová fronta války

Turecká armáda dnes v severosyrském Afrínu, který ovládají kurdské milice YPG, de facto zahájila pozemní operaci. Řekl to turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. Premiér Binali Yildrim krátce nato uvedl, že oblast začalo bombardovat turecké letectvo. Arabsko-kurdské milice varují, že operace posílí teroristickou organizaci Islámský stát (IS). Postup Turecka otevřel v syrské občanské válce novou frontu, informovala agentura Reuters.

Současná ofenziva začala v pátek, kdy Turecko ze svého území zahájilo ostřelování Afrínu. V ostřelování armáda pokračovala dnes ráno a následně oznámila, že zasáhla pozice kurdské Strany demokratické unie (PYD), její ozbrojené složky YPG a Strany kurdských pracujících (PKK).

Erdogan tento týden prohlásil, že Turecko "vyčistí" oblasti u své hranice od teroristů, a kromě operace proti Afrínu pohrozil také útokem na Manbidž. Tato slova dnes zopakoval, aniž o této operaci uvedl bližší podrobnosti.

Arabsko-kurdská koalice SDF podporovaná Spojenými státy ale v reakci na turecké manévry uvedla, že operace může "vdechnout nový život Islámskému státu", který už v Sýrii přišel o drtivou většinu území. Kurdové podle ní nebudou mít jinou možnost, než se tureckým útokům bránit.

V reakci na dění v Afrínu vyzvala ve společném prohlášení skupina prominentních akademiků lídry Ruska, Spojených států a Íránu, aby Turecku v útocích na YPG zabránili. Tureckou ofenzivu v Afrínu akademici označili za "evidentní projev agrese v regionu, kde je mír a jehož řízení následuje demokratické principy". Spojené státy mají morální povinnost postavit se za kurdský lid, který výrazně pomohl v boji proti IS, pokračovali akademici. Prohlášení podepsal například politický aktivista a spisovatel Noam Chomsky.

Turecký prezident v uplynulých dnech několikrát syrské Kurdy varoval, že proti nim spolu se syrskými povstalci spřízněnými s Ankarou vojensky zasáhne. Nejnovější ostřelování podle turecké armády bylo v sebeobraně.

Milice YPG, které jsou ozbrojenou složkou PYD, se podílely na boji proti islámským radikálům a mají za sebou podporu SDF. Turecko ale jak milice, tak PYD považuje za odnož PKK, kterou Ankara označuje za teroristickou organizaci.

V pátek turecký ministr obrany Nurettin Canikli potvrdil, že operace v Afrínu byla zahájena, ale zároveň uvedl, že pozemní síly na místo zatím nedorazily. Vojenská operace v oblasti není podle analytiků možná bez souhlasu Ruska, které je zadobře s YPG a má také v regionu mnoho vojáků. Canikli už dříve uvedl, že Ankara vojenskou operaci konzultuje s Moskvou. Ve čtvrtek odjeli jednat do Moskvy náčelník generálního štábu turecké armády a velitel tajných služeb.