Obchod Zara - ilustrační foto

Obchod Zara - ilustrační foto Zdroj: ČTK

Vyrobil jsem tvůj svetr, nedostal jsem peníze. Na oblečení od Zary se objevily vzkazy dělníků

Zákazníci jedné z istanbulských prodejen módní značky Zara našli při nákupu na oblečení překvapivé vzkazy. Turečtí dělníci chtěli touto netradiční cestou upozornit na podle nich nedůstojné podmínky v textilních továrnách, kde prý nedostali několik měsíců po sobě zaplaceno.

„Vyrobil jsem pro tebe tenhle kus, který se chystáš koupit, ale nedostal jsem za něj zaplaceno,“ stálo na oblečení v obchodě v turecké metropoli. Podle informací agentury AP nápis na textil přišili dělníci pracující v externí továrně Bravo Tekstil vyrábějící pro Zaru. Ta v nedávné době ze dne na den ukončila provoz, díky čemuž desítky jejích zaměstnanců přišly o práci. 140 z nich následně sepsalo petici, ve které tvrdí, že jim firma dluží mzdu za tři měsíce plus odstupné.

Petici podepsalo přes internet k dnešnímu dni již 218 tisíc lidí. „Všichni jsme pracovali pro Zaru, Next a Mango po dlouhé roky. Vyráběli jsme produkty těchto značek vlastníma rukama a postarali jsme se jim tak o velké zisky. Požadujeme, aby společnosti projevily základní respekt kompenzací za naši práci. Nevyžadujeme nic jiného než svá základní práva!“ píše se v ní.

V případě Zary nejde o první podezření z nedodržování základních pracovních podmínek. V minulých letech byla značka obviněna mimo jiné z využívání dětské práce či vykořisťování syrských válečných uprchlíků. Společnost Inditex – majitel Zary – přitom před necelými dvěma měsíci vydala tiskové prohlášení, podle něhož spolu s Mezinárodní pracovní organizací vyvíjí snahu o „zlepšení pracovních podmínek na všech úrovních oděvního sektoru“.

Mluvčí Inditexu v reakci na tureckou kauzu sdělil, že společnost hodlá ve spolupráci s dalšími značkami vytvořit fond, z něhož budou zaměstnancům navráceny dlužné mzdy, odstupné i nevyužité dny volna.

Pracovní podmínky v textilních továrnách budí dlouhodobě kontroverze. Například v Bangladéši, kde před čtyřmi lety při zřícení střechy továrny zahynulo přes 800 dělníků, podle odborníků nezaručují důstojné a bezpečné podmínky zaměstnancům ani velké značky jako Nike, Adidas či Benetton.