Turecko vydalo zatykač na bývalé představitele americké administrativy. Vlevo je Gragam Fuller z CIA, vpravo Michael Rubin, úředník ministerstva obrany USA.

Turecko vydalo zatykač na bývalé představitele americké administrativy. Vlevo je Gragam Fuller z CIA, vpravo Michael Rubin, úředník ministerstva obrany USA. Zdroj: turkishminute.com

Turecko přitvrzuje vůči USA. Vydalo zatykače na bývalé zaměstnance americké vlády

V dobách studené války bylo sekulární Turecko zásadní oporou USA a Západu. Ty mu tolerovaly porušování lidských práv, agrese proti Kypru a podobně, tedy to, co Západ netoleruje Rusku. Časy se mění. Chování nevyzpytatelného Turecka teď připomíná trojského koně Ruska. Zhoršení vzathů dokládá i obvinění proti dvěma bývalým představitelům vládní administrativy USA z podpory puče proti Erdoganovi.

Turecké úřady vydaly zatykač na Michaela Rubina, bývalého úředníka amerického ministerstva obrany a člena American Enterprise Institute, a na bývalého experta americké tajné služby CIA Grahama Fullera. Oba Američany obviňují turecké úřady z podpory nezdařeného puče z roku 2016. Do celé situace se zapojil i nejmenovaný turecký podnikatel a člen Erdoganovy strany AKP (Strana spravedlnosti a rozvoje), který vypsal na dopadení obou mužů odměnu 3 miliony tureckých lir (přibližně 800 000 amerických dolarů).

Dalším obviněným je americký diplomat Brett H. McGurk, zvláštní emisar amerického prezidenta pro vytvoření globální koalice proti Islámskému státu, který byl jmenován v roce 2015 tehdejším americkým prezidentem Obamou, jak informuje web al-Monitor specializující se na Blízký východ.

Turecké úřady už vznesly obvinění proti 17 významným americkým osobnostem včetně senátora Chucka Schumera a bývalého ředitele CIA Johna Brenana, informuje web Turkish Minute.

Zároveň se radikálně zlepšují vztahy mezi Tureckem a Ruskem. Turecko nakupuje od Ruska vojenské komplexy a společně s Ruskem radikálně mění svou politiku na Blízkém východě, kdy se stále více ignorují zájmy a plány USA a EU. Turecko se tak pod vedením islamistů stává nevyzpytatelnou regionální mocností, která dává otevřeně najevo zájem dříve či později obsadit území svých sousedů, která kdysi byla součástí Osmanské říše.

Vzhledem k tomu, že Turecko je členem NATO, může se cítit turecká vláda sebejistěji ve své agresivní politice a porušování lidských práv, neboť může sázet na „ochranu“ NATO, tak jako v případě okupace Kypru.