Pivo Arados se vaří z českých surovin

Pivo Arados se vaří z českých surovin Zdroj: Facebook/aradosbeer

Ve válkou zničené Sýrii se znovu rozjíždí výroba piva, i s českou pomocí

Celosvětový boom rozvoje minipivovarů už zasáhl i místa, na kterých by to nejspíš žádný z beergeeků nečekal. Jedním z nich je Sýrie, kde se po letech bojů znovu rozjíždí provoz tradičních, ale i nových pivovarů. Patří k nim i Arados, jehož majitel Basír Abbás používá k výrobě piva výhradně české suroviny. O pivovaru v provincii Tartús na břehu Středozemního moře píše francouzská agentura AFP.

„Všechny primární suroviny jsou české a nevztahují se na ně sankce. České velvyslanectví nebylo uzavřeno, a tak je kontakt mezi oběma zeměmi o dost snazší,“ vysvětluje sedmatřicetiletý Abbás, který v Čechách dlouho žil. Česká republika totiž jako jedna z mála zemí nepřerušila se Sýrií diplomatické styky.

Ležák Arados, jenž by měl mít chuťově nejblíže k plzni, je na trhu od léta. Jedna láhev stojí 435 syrských liber (asi 22 korun), což je zhruba o 200 méně než zahraniční piva. Podle Abbáse je velkým problémem propagace, protože v celé zemi je reklama na alkohol zakázaná. Doufá však, že výrobou piva pomůže vyvrátit názor, že Sýrie je pouze živnou půdou pro extremistické síly.