Žirafa Rotschildova

Žirafa Rotschildova Zdroj: GiraffeSearch.com

Další zoo, kde umírají zvířata. V irském Dublinu jich zemřelo již přes sto

Silně ohrožená zvířata, která jsou v přírodě téměř na pokraji vyhynutí, ale i ta méně vzácná uhynula ve vysokém počtu v jedné ze zoologických zahrad v irském Dublinu. Během dvou let přišla zoo o téměř 20 procent svých zvířat.

Mezi uhynulými zvířaty je například pár žiraf, jichž na světě zbývá zhruba jen 1500 kusů. Ve volné přírodě žijí již jen v chráněných rezervacích ve dvou afrických státech, a to v Keni a v Ugandě. V dalších státech, jako například v Ugandě, Rothschildova žirafa vyhynula. Mezi další druhy, které v zoo uhynuly, patří například nosorožec bílý, panda červená nebo také vlk šedý.

Mezi lety 2014 a 2016 ubylo téměř 20 procent zvířat, uhynulo jich přesně 109. V roce 2015 byl jejich úbytek vyčíslen na 15 procent, další rok však přinesl další úmrtí. V roce 2015 navíc v zahradě zemřela i zvířata, která byla do zoo pouze dočasně zapůjčena z jiných zahrad. I díky tomu se o zahradu začala zajímat odborná veřejnost, protože zoologické zahrady, jež dublinské zoo zapůjčily svá zvířata, si přály přesně zjistit příčinu jejich úmrtí.

 

Proč zvířata v tak vysokém počtu umírají, zatím není jasné. Výsledky pitev sice známé jsou, zatím je ale zoo nezveřejnila. Mluvčí dublinské zoo se otázce příčiny úmrtí vyhnul. „Každá zoo se odlišuje svou velikostí, počtem a druhy zvířat, která v ní žijí. Neexistuje žádné měřítko, které by určilo, jaká by v zoologických zahradách měla být úmrtnost,“ uvedl mluvčí.

Dublinská zoo není jedinou zoo na britských ostrovech, která hlásí vysokou úmrtnost svých zvířat. Před několika dny zastupitelstvo obce anglického severozápadního městečka pozastavilo platnost provozovatelské licence Davidu Gillovi, který ve městě provozoval safari zoo. V zoologické zahradě totiž prakticky nezbyla žádná zvířata. Během tří let jich zemřelo téměř pět stovek. Zde byla však vysoká úmrtnost způsobena nevhodnými podmínkami, v nichž zvířata žila. Dublinská zoo zatím k příčinám mlčí.