Výskyt slova brexit se zvýšil o 3400 procent.

Výskyt slova brexit se zvýšil o 3400 procent. Zdroj: Archív

Slovo roku je brexit, četnost jeho použití vzrostla o 3400 procent, na druhém místě je trumpismus

Slovem roku se podle vydavatelů anglického výkladového slovníku Collins English Dictionary stal výraz brexit, který se používá jako zkratka pro chystaný odchod Británie z Evropské unie. Na druhém místě skončil výraz trumpismus, který označuje politiku prosazovanou americkým republikánským prezidentským kandidátem Donaldem Trumpem. Informoval o tom dnes list The Guardian.

Vydavatelé Collinsova slovníku uvedli, že první výskyt slova brexit byl zaznamenán v roce 2013, letos ale četnost jeho použití vzrostla o více než 3400 procent. Důvodem bylo červnové referendum, v němž si Britové odhlasovali vystoupení z EU. Takový nárůst výskytu slova je "neslýchaný", konstatovali vydavatelé.

"Brexit je pravděpodobně nejvýznamnějším příspěvkem politické sféry do anglického jazyka za více než 40 let; od doby, kdy aféra Watergate obohatila komentátory a komiky příponou -gate, která dodává každému incidentu a skandálu na závažnosti," prohlásila Helen Newsteadová, která zodpovídá za jazykový obsah Collinsova slovníku.

Podle Newsteadové se slovo brexit (složené ze slov Britain a exit) "prokázalo jako ještě užitečnější a přizpůsobivější" než slovo Watergate. Výraz inspiroval vznik řady dalších novotvarů jako bremain (Britain a remain) pro setrvání Británie v EU či bremorse (Britain a remorse) pro lítost nad výsledkem referenda.

Různé slovní hříčky pak na sebe nenechaly dlouho čekat. Rozchod herců Angeliny Jolieové a Brada Pitta tak byl označen za BrexPitt či Bradxit, ohlášený konec reprezentační kariéry argentinského fotbalisty Lionela Messiho (který si nakonec pětinásobný nejlepší fotbalista světa rozmyslel) zase dostal přízvisko Mexit.

Mezi další uchazeče o slovo roku patřil podle slovníku výraz trumpismus. "Trump není prvním politikem, jehož jméno bylo do jazyka začleněno; dalšími příklady jsou třeba thatcherismus (politika britské expremiérky Margaret Thatcherové) nebo reaganomika (ekonomické změny provedené bývalým americkým prezidentem USA Ronaldem Reaganem po jeho zvolení v roce 1981)," prohlásila Newsteadová.