Štěpán Mareš a Reflex v celoevropské galerii karikaturistů

Štěpán Mareš a Reflex v celoevropské galerii karikaturistů Zdroj: Štěpán Mareš

Belgie, Het Nieuwsblad, se definují jako křesťansko-demokratické, konzervativní noviny s celkově pozitivním pohledem  na EU. „Předpokládal jsem, že EU ztrácí Královnu Alžbětu a nahrazuje ji Evropskou královnou Angelou. Je silným symbolem Evropy , ale po Brexitu musí jít dál”, říká kreslíř Marec, který pro belgické noviny Het Nieuwsblad pracuje.
Chorvatsko, 24sata. „Pocházím z malé země a pro nás ti může vypadat dramaticky, když se velké země odtahují. A já chtěl zažertovat na britské pokrytectví“, říká autor Nik Titanik. Také řekl, že jeho kresba pro chorvatské noviny 24sata líčí schizofrenní britský přístup k EU. 24sata jsou relativně nové noviny, mají třetí největší čtenost v Chorvatsku. 24sata cílí na mladší čtenáře a vyhýbají se ideologickému výběru strany v národní i Evropské debatě.
Rumunsko, Ziarul de Iasi. Někteří politici po Brexitu působí, jako že přesně vědí, co dělají, ale ve skutečnosti jsou zmatení a nevědí, co dál. Také si myslím, že panuje hodně velký chaos v procesu odchodu Spojeného Království z EU”, říká Lucian ´Jup´ Amarii, karikaturista z rumunského deníku Ziarul de Iasi. Ziarul de Iasi jsou jedny z největších místních novin v Rumunsku. Nemají žádný pevný redakční postoj.
Švédsko, Dagens Nyheter. Podle Manuse Barda bylo zadání tématu těžké a dodává: “EU je složitý vztah. Brexit je varování pro evropský establishment. Spojené království už není mocné a silné a odchod to jen zhoršuje. Teď zůstali na boj s obry sami. Možná je to make-believe, kdo ví?” Dagen Nyheter jsou největší noviny ve Švédsku. Jsou známy pro jejich pronikavé úvodníky a pro sekci s vyhraněnými názory.
Slovinsko, Večer.  „ Tu noc, co šli Britové k volbám jsem četl synovi příběh o Ikarovi. Když byly výsledky zveřejněny, napadlo mě že příběh Ikara je příběh EVropy. Snažíme se dotknout hvězd, ale pak ztratíme stoupající tendenci a našeho cíle nedosáhneme. Ale moje karikatura se snaží ukázat, že máme stale mnoho zemí, co umí spolupracovat. Musíme posílit Evropu, protože vytváří spoustu dobrých věcí. Náš problém se nejlépe řeší v součinnosti a to je důvod toho, že je nebezpečné, když se naše křídla rozpadají. Musíme našlapovat opatrně, ” říká kreslíř Ciril Horjak. Večer jsou čtvrté největší noviny ve Slovinsku. Nedefinují žádný redakční postoj, pokud jde o pravicové či levicové politiky.
10
Fotogalerie

Evropa se směje Evropě! Reflex je součástí unikátní celoevropské galerie karikaturistů

Reflex se ocitl v dobré společnosti. Dánský list Politiken vyzval u příležitosti bratislavského summitu EU jedno prestižní médium z každé země Unie, aby jeho kreslíř svou karikaturou vyjádřil svůj pohled na současnou Evropu po brexitu. Kresby dnes visí ve vstupní hale deníku Politiken a my převážnou většinu z nich přinášíme na webu a na stránkách nového tištěného Reflexu.

Politiken doprovodil společný projekt apelativním textem, aby představitelé EU v době krize hledali to, co nás spojuje, protože jedině společným postupem můžeme čelit výzvám, které stojí před společnou Evropou – uprchlické krizi, dluhové pasti, extremismu, nezaměstnanosti a terorismu. Naši kolegové z Politikenu zjevně věří, že jsou toho lídři EU ještě schopni, já spíš ne. Ale třeba se v příštích dnech stane u Dunaje zázrak. Při čekání na něj se můžeme při prohlížení karikatur z celé Evropy aspoň dobře bavit. Společně.

Českou republiku a Reflex na výstavě zastupuje kreslíř Zeleného Raoula Štěpán Mareš. Ke své kresbě, kterou vidíte v úvodu článku, říká následující:

„Sám myšlence společné Evropy věřím a podporuji ji. I ve vztahu dvou lidí to občas skřípe a pak je logické, že to zaskřípe i ve vztahu 28 zemí. Spory vidím jako požáry. Ať už malé, větší, nebo ty, co už uhasit nejdou. Uprchlíci, ekonomické problémy, terorismus… A oheň se samozřejmě šíří – stejně jako pochybnosti o evropské myšlence po chystaném odchodu Británie... Díky své velikosti a ekonomické síle bude vždy jedním z hlavních lídrů Evropy Německo. A jako jeden z lídrů se přirozeně snaží situaci uklidnit – a požáry hasit. Bohužel někdy možná hasí i ty, které samo založilo. Snad to nebude znít jako velké klišé, ale věřím, že se státům unie podaří krize zažehnat a požáry uhasit dříve, než se z Evropy stane jedno velké spáleniště. Je totiž hezká a byla by jí škoda.“

Další „unijní“ karikatury najdete v hlavním tématu nového tištěného Reflexu, který vychází ve čtvrtek 15. září.