V současnosti v Německu pobírá sociální dávky kolem 440 tisíc občanů jiných států EU.

V současnosti v Německu pobírá sociální dávky kolem 440 tisíc občanů jiných států EU. Zdroj: saukmas.it

Merkelové vláda omezí dávky pro občany EU, neevropských uprchlíků se to netýká

Tento týden kancléřka Angela Merkelová vzkázala do Londýna, že pokud Velká Británie po Brexitu zpomalí imigraci ze zemí EU, bude se zasazovat o omezení volného přístupu království na trhy Evropské unie. Jenže německá vláda chystá také razantní opatření proti přistěhovalcům z ostatních členských států EU - chce jim omezit dávky v nezaměstnanosti. Přitom uprchlíků z neevropských zemí se to paradoxně netýká.


Jak informoval list Die Welt, příští týden má kabinet Angely Merkelové odhlasovat omezení dávek v nezaměstnanosti pro občany EU, kteří žijí v Německu. Někteří z nich by na ně dosáhli až po pěti letech pobytu. Návrh zákona připravila ministryně práce a sociálních věcí Andrea Nahlesová (ze strany SPD).  

V zásadě má být tímto způsobem v Německu potlačena migrace zejména ze zemí východní Evropy, které jsou ale členy Evropské unie. Což odporuje zásadám o volném pohybu osob, na kterých Unie stojí.

Návrh podle společnosti Funke Mediengruppe vznikl už v dubnu, ale ministr vnitra Thomas de Maizière (CDU) požadoval proti občanům EU ještě tvrdší opatření, takže se jeho přijetí zdrželo.

Nahlesová tvrdí, že zákon se dotkne pouze málo lidí, ale statistiky ukazují, že by se mohl týkat stovek tisíc občanů EU.

V současnosti v Německu pobírá sociální dávky kolem 440 tisíc občanů jiných států EU. Jenže recipročně to samozřejmě platí i pro Němce, kdekoli v jiných zemích Evropské unie.

Podle zprávy Spolkového úřadu práce pobírá v Německu sociální dávky 92 tisíc Poláků, 71 tisíc Italů, 70 tisíc Bulharů, 57 tisíc Rumunů a 46 tisíc Řeků. Ne všichni tito lidé jsou ale nezaměstnaní, mnozí pouze vykazují nápadně nízké příjmy. Jak připomínají německá média, v této skupině je velmi nápadný vysoký počet Bulharů a Rumunů. Podle úřadů občané těchto zemí se často na německém sociálním systému „přiživují“.

Je zvláštní, že Angela Merkelová kritizuje podobné opatření, které chce zavést i britská vláda, teď k němu ale přikročí ještě dříve kabinet v Berlíně.

Nové snížení dávek v nezaměstnanosti se ale nemá týkat migrantů z neevropských zemí. Přitom právě za velkou uprchlickou vlnu je samotná Merkelová tvrdě kritizována.